“Voor een euro met de bus naar de binnenstad”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Inwoners van de nieuwe gemeente Groningen moeten vanaf volgend jaar voor een euro met de bus naar de binnenstad kunnen op zaterdagen en tijdens feestdagen. Althans als het aan de politieke partij Stad en Ommeland ligt.

“Wij willen de levendigheid voor ondernemers in de stad, wijken en dorpen na de herindeling vergroten en zijn bang dat het binnenstadsbezoek met het openbaar vervoer minder aantrekkelijk wordt wanneer de bussen van de Grote Markt verdwijnen”, vertelt fractievoorzitter Amrut Sijbolts. “Omdat de meeste buslijnen ook de dorpen en wijken aandoen profiteren ook ondernemers die niet in de binnenstad zitten ervan.”

Daarnaast wordt volgens Sijbolts met dit plan nog een ander probleem opgelost. “Veel steden hebben te lijden onder de teruglopende bezoekersaantallen door de parkeerlasten en -problemen. Door het reizen met de bus financieel aantrekkelijker te maken zijn de inkomsten per reiziger misschien lager, maar onze verwachting is dat het aantal reizigers toeneemt waardoor er per saldo meer in het laatje komt.” Volgens de fractievoorzitter is het voorstel op zijn minst een proef waard. Sijbolts heeft ook een plan voor gezinnen. Zij zouden voor 2,50 euro naar het centrum moeten kunnen ‘bussen’.