Schilder Martin Tissing overleden

nieuws

Vrijdag overleed de Groningse schilder Martin Tissing na een kort ziekbed. De kunstenaar en kunstdocent is 82 jaar geworden. Hij laat een vrouw en zoon achter. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De aan de Korreweg geboren kunstenaar voelde zich zeer verbonden met Groningen. Ook op 82 jarige leeftijd had hij zijn atelier nog in de Groningse binnenstad, waardoor hij, in zijn opvallende oranje mantel, regelmatig fietsend in de Groningse binnenstad te zien was.

Tissing studeerde tussen 1953 en 1956 aan Academie Minerva  in Groningen, later volgde nog een opleiding aan de Academie van Beeldende Kunst te Warschau. Tissing begon als beeldhouwer, maar stapte al snel over naar het schilderen. Typerend voor zijn stijl van schilderen is het uitbundig gebruik van kleur.

Tissing was lid van de Groninger Kunstenaarsvereniging Groep 57 en mede-oprichter van kunstenaarsgroep Nu (1959), met onder anderen Ploegleden Jan Jordens en Jan van der Zee.Tissing werd na zijn opleiding leraar aan de Rijks- en gemeentelijke hbs, het Praedinius Gymnasium, de lerarenopleiding Ubbo Emmius en Academie Minerva in Groningen. Ook woonde en werkte hij tijdelijk in Marrakesh, Rome en Polen.

Bij de Merwedestraat/Vechtstraat (Rivierenbuurt) in de stad Groningen staat het enige bronzen beeld van hem, de Lierspeelster. Schilderijen van Tissing zijn opgenomen in onder andere de collectie van het Groninger Museum en musea in het buitenland.