RuG onderzoek: “Landjepik groot probleem”

Honderden huishoudens in Nederland maken illegaal gebruik van gemeentegrond. Dat blijkt uit onderzoek van Björn Hoops van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoops deed voor zijn onderzoeksrapport ‘Landjepik in Nederland‘ onderzoek in vijf Nederlandse gemeenten naar illegaal gebruik van gemeentegrond. “Illegaal gebruik houdt in dat een burger gemeentegrond gebruikt zonder eigenaar te zijn en zonder met de gemeente afspraken hierover te hebben gemaakt”, vertelt Hoops. Uit het onderzoek blijkt dat tussen de acht en tachtig procent van de huishoudens zich hier schuldig aan maakt. In bijna alle gevallen gebruiken mensen de gemeentegrond om de tuin, de oprit of de woning uit te breiden. Niet alleen gemeentegroen, maar ook stoepen, woonerven, fietspaden en openbare wegen worden op grote schaal betrokken bij particuliere tuinen. “Gemiddeld betreft het twintig tot 45m², maar soms ook meer dan vierhonderd m².”

Volgens Hoops is een wetswijziging nodig om het verlies van overheidsgrond en conflicten te voorkomen. “Er zijn meerdere opties om te verzekeren dat de gemeente toegang houdt tot de gronden met een publieke functie. De wetgever zou bijvoorbeeld de verjaringsverkrijging van dergelijke gronden kunnen uitsluiten zoals in België, Frankrijk of Italië gebruikelijk is.”