Meer Stadjers willen vuurwerk bij Oud en Nieuw afschaffen

De weerstand tegen de vuurwerktraditie tijdens Oud en Nieuw groeit. Dit blijkt uit een enquête van de gemeente Groningen aan het Stadspanel.

Het aantal ondervraagden dat van mening is dat de vuurwerktraditie rond Oud en Nieuw moet worden afgeschaft, is toegenomen van 51% naar 59% ten opzichte van eenzelfde enquête uit 2016.
Ruim de helft van de respondenten geeft aan dat zij tijdens oud en nieuw geen vuurwerk afsteken. Dit is hetzelfde beeld als dat in het onderzoek van twee jaar geleden naar voren kwam.

“Ruim je eigen afval op”

62% van de ondervraagden vinden dat de gemeente na afloop het vuurwerkafval snel genoeg opruimt, maar bijna alle ondervraagden (96%) zijn van mening dat inwoners zelf hun eigen afval moeten opruimen.

De meeste ondervraagden vinden het een goed idee dat er een centrale vuurwerkshow georganiseerd wordt door de gemeente, maar 58% verwacht hier niet bij aanwezig te zullen zijn. Wel verwacht 68% dat een centrale activiteit in de wijk de vuurwerkoverlast zal terugdringen.

Het Stadspanel bestaat uit een grote groep Stadjers, die zich hiervoor hebben opgegeven. Dit onderzoek vond plaats onder 3066 Stadjers, waarbij de meerderheid 30 jaar en ouder was.