Liveblog: Forse winst GroenLinks, D66 verliezer bij raadsverkiezingen

nieuws
Foto Andor Heij: Burgemeester Peter den Oudsten maakt de uitslag bekend

De stembussen voor de verkiezingen van de gemeenteraad in Groningen zijn woensdagavond om 21.00 uur dicht gegaan. Haren en Ten Boer gaan op in de nieuwe gemeente Groningen. Omdat de gemeente Groningen al enige tijd meer dan 200 duizend inwoners heeft en met Haren en Ten Boer er ruim 25 duizend bewoners bij krijgt, gaat het aantal raadszetels van 39 naar 45. De nieuwe zetelverdeling en daarvoor de prognoses worden vergeleken met die van de oude gemeente Groningen.

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 november. Tussen haakjes het huidige aantal zetels in Groningen.

D66: 5 (9)

SP: 5 (6)

PvdA: 6 (6)

GroenLinks: 11 (4)

VVD: 4 (3)

Stad en Ommeland (Stadspartij): 2 (2)

CDA: 2 (3)

ChristenUnie: 3 (2)

Student en Stad: 1 (2)

Partij voor de Dieren: 3 (1)

100% Groningen: 2 (1)

PVV: 1 (0)

Sportpartij: 0 (0)

Opkomst: 43,9 procent.

Opkomst 2014: 54,5 procent.

Foto Andor Heij: Verliezer Paul de Rook (l) van D66 met de winnaar Glimina Chakor van Groen Links

23.15: Het is wachten op de definitieve uitslag. Er komen geen tussenstanden meer.

23.00 uur: Na 60 procent van de getelde stemmen lijkt GroenLinks zich meer dan te verdubbelen. D66 wordt gehalveerd. De VVD herstelt zich enigszins en er is verlies voor de SP.

22.40: Nieuwe uitslagen van stembureaus bevestigen trend: Grote winst GroenLinks. Fors verlies D66.

22.25: GroenLinks lijkt de grote winnaar te worden van de verkiezingen in Groningen. Na ruim 14 procent van de stemmen heeft de partij 19,3 procent. Meer dan een verdubbeling. D66, nu de grootste, zou fors verliezen. De PvdD en 100% Groningen winnen ook volgens de eerste uitslagen. De PVV komt in de nieuwe raad, de Sportpartij niet. De VVD, het CDA, Student en Stad  en Stad en Ommeland leveren in. De overige partijen blijven ongeveer gelijk. Het gaat vooral om stemmers uit de dorpen.

21.55: De uitslag van Dorkwerd is als eerste binnen. GroenLinks  en 100% Groningen zijn daar de grote winnaars. D66 verliest flink.

21.20: In het Groninger Forum aan het Hereplein, dat redelijk gevuld is met belangstellenden, wordt met spanning gewacht op de eerste uitslagen. Er is geen exitpoll.

Foto: Andor Heij

21.10: De opkomst is beduidend lager dan vier jaar geleden: 44,1 procent tegen 54,5 procent. Dat is vrij normaal voor een verkiezing bij een herindeling.

De huidige zetelverdeling van de deelnemende partijen in de stad Groningen is:

D66: 9

SP: 6

PvdA: 6

GroenLinks: 4

VVD: 3

CDA: 3

Stad en Ommeland (Stadspartij): 2

ChristenUnie: 2

Student en Stad: 2

Partij voor de Dieren: 1

100% Groningen: 1

Sportpartij: 0

PVV: 0

Opkomst 2014: 54,4 procent.

In Haren was de zetelverdeling:

D66: 5

Gezond Verstand Haren (Stad en Ommeland): 3

VVD: 2

CDA: 2

PvdA: 2

GroenLinks: 2

ChristenUnie: 1

In Ten Boer was de zetelverdeling:
Algemeen Belang (Stad en Ommeland) : 3

CDA: 3

ChristenUnie: 3

GroenLinks: 2

PvdA: 2

Deel dit artikel:

 1. Hoe kan Oog dit al veronderstellen. ‘GroenLinks lijkt de grote winnaar te worden van de verkiezingen in Groningen. Na ruim 14 procent van de stemmen heeft de partij 19,3 procent’

  Na slechts 14% ?!

  Ook afhankelijk van de locatie welke stembus is geteld, waar mogelijk veel studenten wonen!

   1. Juist wel dus.. Vandaar de correctie.

    Maar laten we wel zijn, deze verkiezingen zijn gemanipuleerd. Je zou als politieke partij nog meer nieuwkomers voor je kunnen laten winnen op deze wijze.

 2. Lage opkomst
  Zo jammer dat Groningen zoveel later ging stemmen ivm de herindeling!
  Bij de landelijke gemeenteraadsverkiezingen zag je dat de opkomst juist hoger was dan normaal, omdat ze meeliftten op het gelijktijdige referendum aangaande de ‘Sleepwet’ waarvoor de opkomst tamelijk hoog was.
  Jammer ook dat er zo weinig gebruik wordt gemaakt van het stemrecht in stad en ommeland waar zóveel gaande is!

 3. De uitslag lijkt redelijk in lijn met de landelijke trends.
  Opvallend de grote winst voor 100% Groningen, ik vind dat een bijzonder knappe prestatie met een positieve campagne.
  De Stadspartij was viet jaar onzichbaar en was dat zelfs tijdens de verkiezingscampagne. Het lijkt er een beetje op dat ze er geen zin meer in hebben. Zelfs de alliantie met Haren heeft niets opgeleverd. Kennelijk verwacht de kiezer niets van ze.
  Het blijft jammer dat de PVV in de raad komt, dat soort figuren wordt in Groningen slecht gepruimd.
  De uitslag maakt wel duidelijk dat de partijen die het Forum steunen en de ombouw van de Zuidelijke ringweg en de herindeling van hun standpunten eerder plezier gehad hebben dan last. Uit niets blijkt dat er geen steun zou zijn voor het beleid over deze onderwerpen.
  Dat moet sommige reageerders hier toch aan het denken zetten.

  1. Jij bent een slecht verliezer Jack, de bevolking heeft immers gesproken en je had beter van tevoren kunnen zeggen hoe iemand getekend zou moeten worden. Het zijn trouwens heel aardige mensen bij PVV, die als enige geïnteresseerd waren in het arbeidsongeschikt verklaren van veel werklozen zonder te keuren wat sommige gemeenten doen voor financieel voordeel en de Groninger volksaard is heus niet van: oh die en die hoeven we niet. Ik verwacht er juist veel van. PVV hartstikke gefeliciteerd met het debuut en fijne jaren in de Raad gewenst.

   1. Of ze aardig zijn maakt mij niet uit. Wel dat ze nogal walgelijke ideeen spuien over iedereen die er een ‘vreemd’ geloof op nahoudt of ander gedachtengoed aanhangt.
    Gelukkig is het in Groningen een marginaal partijtje gebleven.
    Opvallend dat hun fractievoorzitter nu al twijfelt of hij de zetel ook moet innemen. Daarmee is hij recordhouder kiezersbedrog.

 4. Klopt niet helemaal Stadspartij had 3 zetels. 100% Groningen 0. Dat is een afsplitsing. Jammer dat een activistisch/moralistische niet nadenk partij als PvdD er met 3 zetels in komt. Ik zie wel kansen voor een voortzetting van de huidige coalitie. Met een groter aandeel van GL het college kan het er alleen maar socialer en beter op worden. (Ondanks dat ze het grotendeels aan Jesse Klaver te danken hebben). Had verwacht dat Stommeland groter zou worden, maar kennelijk heeft haren meer gezond verstand dan de voormalige partij met die naam.

 5. D66 krijgt een ongenadig pak slaag. Volkomen terecht voor deze gebakken lucht-verkopers. D66 is altijd al beter geweest in het op elitaire toon vanaf de zijlijn anderen voorhouden wat ze beter hadden moeten doen, dan dat ze zelf in die bestuurlijk rol onderscheidend blijken te zijn. Het zijn en blijven wannabee regenten.

 6. Het is dus duidelijk, de meerderheid van de Groningers wil deze partijen niet! Slechts 44% van de kiezers steunt deze mensen.

  Was een beetje te verwachten dit, had GroenLinks 3 zetels minder ingeschat. Maar blijkbaar willen de mensen de stad weer laten verklooien door GL en hun portemonnee laten leegroven en winkeliertje pesten.

  Vier jaar de tijd om weer te zien of er nieuwe talenten en partijen boven komen drijven waar we een meerderheid van de Groningers op wil kiezen.

  Sterkte belastingbetalers en levensgenieters.

  1. 56% maakt het niet uit. Tenzij deze allemaal voor mijn partij zijn. De partij voor de niet stemmers. In dat geval eis ik 25 zetels en zet er paspoppen op terwijl ik wethouder van alle zaken wordt. Ik strijk uiteraard wel alle vergoeding van mijn paspoppen en voor 5 wethoudersposities (of mogen dat er nu 6 zijn?).

  2. Wel zaak, dat GL uit een ander vaatje gaat tappen de komende 3.5 jaar. D66 is al afgestraft. En GroenLinks zal over 3.5 jaar afgestraft worden, mocht het huidig elitair beleid blijven tegen de wil van zijn inwoners. En dan moet ik het zien wat er zou gebeuren in 2022.

   Overigens is deze uitslag nog niet helemaal definitief. Het wachten is nu op de voorzitter van het stembureau. Ook of alles ordentelijk is verlopen. Dit is veelal 2 dagen later op vrijdag.

 7. GroenLinks de grootste. Daar kan weleens een leuk prijskaartje aan gaan hangen.
  Allereerst moeten ze zichzelf natuurlijk op de kaart zetten met een nieuw, geldverslindend project, in de vorm van een tram.
  Vervolgens gaan ze een nu al mislukt, geldverslindend project, aardwarmte, nieuw leven inblazen. (ongeschikte bodemgesteldheid, bevingsellende etc.)
  En tenslotte vinden ze het geen enkel probleem om bij te passen op toekomstige tekorten van het Forum. (bodemloze put)
  Dat stemt deze mens hoopvol.

  1. Tja, de armoede is enorm in de stad Groningen. Te korten op de jeugdzorg etc. En de dame van GroenLinks riep voluit vannacht dat de tram weer op de agenda kwam met deze uitslag. En de studenten, dankjewel. Jullie zijn straks weg en wij blijven achter met de puinhoop.

   Het klopt gewoon niet en zou verboden moeten worden. Door de eerste 5 jaar geen stemrecht als je in een andere gemeente komt te wonen.

 8. Ik kan wel zeggen hoe het gaat Poenlink. GroenLinks blijft van de ringweg een nog groter zooitje maken en dat gaat met flinke kostenoverschrijdingen. De erfenis van Karin Dekker. daarna trekken ze de tram uit het stof en gaan er eerst weer miljoenen naar onderzoeken. Als je dan pech hebt laten andere partijen dat project doorgaan en kun je daarna de winkels in de binnenstad weer failliet zien gaan. Elke keer wel projecten die zorgen voor minder bezoekers. Ringweg + Tram = Verkeer Infarct.

  Daarna gedwongen een warmtepomp en er zijn al ideeën dat mensen dan maar hun grond onder het huis te verkopen zodat ze dat geld kunnen gebruiken voor die investering. Terug naar een nieuwe vorm van erfpacht. Daarna komen de extra tekorten van het Forum tevoorschijn. En GL zal nog wel opnieuw met een nog groter project komen, nu hebben ze het Jessias syndroom. Zoals bijvoorbeeld het grootste asielzoekerscentrum van Nederland dan ook naar Groningen zoals GroenLinks wilde en de sinterklaasintocht bestaat uit blauwe smurfen.

  Ik hoop dat er in de toekomst weer eens wat lokale partijen opstaan of zich beter ontwikkelen want dit is niets. Lokaal had totaal allang op de 8 zetels moeten kunnen komen met 2 partijen. Maar verkeerde poppetjes op de verkeerde plekken. En allemaal bang gemaakt door de klimaat religie. Dat is niet zo erg, maar dan stoppen ze het geld weer in achterhaalde projecten in plaats van echte innovaties die rendabel zijn. Liever een kerncentrale dan GroenLinks.

  In ieder geval D66 een hoop kwijt.

 9. D66 verliest omdat er teveel fractieleden waren die er alleen maar waren om hun zetel warm te houden. In de vier jaar dat ze er zaten hebben ze geen inbreng gehad. Die “zetelbezetters” zaten er en verroerden zich niet. Ze kwamen niet met ideeën of voorstellen zoals die in het programma van D66 staan.
  De leden van D66 die de kandidaten voor de nieuwe lijst hebben gekozen, hebben ook zitten te slapen. Ze hebben verkeerd geoordeeld. Ze hadden moeten kijken wie is er actief geweest, wie heeft iets voor de gemeenschap betekent. Niet een vrouw hoog op de lijst zetten omdat het een vrouw is. De actieven die de afgelopen vier jaar goed werk hebben gedaan? Wieke, Tom, Berndt. Paul. Daar had Jim bij gemoeten. Hij stond als nummer 6 op de lijst. Inderdaad, de fractie van D66 is nu op de vingers van één hand te tellen. De kiezer heeft altijd gelijk!

 10. Even jullie geheugen opfrissen of niet; tot een decennia geleden heeft zowel GroenLinks als D66 nooit potten kunnen breken hier in de lokale politiek. Zo’n 2 á 3 zetels elk en dat was het dan wel. Zelfs niet toen GL nog gesplitst was voor 1990. Totdat .. we een tsunami kregen van nieuwkomers.

  In de nieuwe gemeente Hogeland is GL zelfs gehalveerd. Ook in Ten Boer overigens, maar de studenten hebben alles gecompenseerd. In de nieuwe gemeente Hogeland kreeg D66 zelfs helemaal geén zetel.

  Ook ongelofelijk, dat er nog zoveel op de VVD stemmen. Verraders op zijn oervolk!

   1. Zo moet je dat niet opvatten. Mijn vriendin is ook niet Nederlands. Gaat erom dat die mensen Groningen totaal anders ervaren. Verkeren in een flow en kregen de afgelopen jaren alles gedaan in Groningen. Een huis, een kamer. En dat telt, waardoor je zo’n uitkomst krijgt.

   2. Vreemdelingenhaat heb je in vele vormen; niet alleen in de vorm van afkomst, huidskleur of geloof. Met andere woorden: het ene sluit het andere niet uit.

    En waarom zouden de belangen van studenten niet van toepassing zijn op onze Stad? Ben je vergeten dat studenten gaan, maar ook weer komen? De belangen waar zij voor stemmen, zijn niet eens voor henzelf maar voor ‘de student’, die altijd in grote getale Groningen vertegenwoordigd zal zijn.

    Overigens heb ik begrepen dat de hoeveelheid studenten die is gaan stemmen, lager uitviel dan andere jaren.

   3. Je drukt mij in een hoek, waar ik totaal niet zit. Maar dat is helaas de maatschappij van tegenwoordig. Waar jij graag aan meedoet. Verklaart alleen de winst van GL. Bovendien ben je incorrect in je opinie, om je eigen gelijk te halen. En dan ook nog ‘onze’ erbij halen, terwijl je dat niet bent. Ik sta voor de Groninger dat het nooit getroffen heeft. En als dat in jouw optiek ‘vreemdelingenhaat’ betekent, dan is het maar zo.

 11. Ik heb vroeger als jong mens ook groen links gestemd vanwege het milieu.Grote foutbeoordeling niks groen ,niks links.Elitairen die zich voornamelijk bezighielden met het inviteren van de zgn.nieuwe nederlanders.Degenen die nu op groenlinks stemmen is opnieuw de jonge mens met toekomstdromen/visie.Vergeef het hen ze weten niet wat ze doen.En inderdaad wij zitten er voor de komende tijd weer mee opgescheept ,een kwalijke zaak.Toch te idioot voor woorden dat je een 8 baans weg door een stad legt met een x aantal scholen (9?) En wijken eraan.Ja roken is verboden maar al die rotzooi inademen …die ziektes veroorzaken maakt niet uit.De aanzuigende werking maakt dat dit nog een groter probleem gaat creeeren.Ook aardwarmte en windmolens komen straks op kosten van aarde en de op zee levende zeebewoners.Trek de portemonnee maar voor al het geld dat ergens vandaan moet komen waar het ook niet voorhanden is.

  1. Wat valt er te zeggen over die nutteloze plucheplakker? Zijn enige verdienste is dat hij zich niet laat verleiden te rabiaat twittergedrag , dronken rijden, declaratiefraude of brievenbuspissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *