Groningse hoogleraar legt laatste hand aan nieuwe gendoping-test

nieuws
Foto: sxc.hu/profile/vierdrie

“Eind dit jaar verwacht ik verslag te doen aan de WADA,” zo vertelt Hidde Haisma, hoogleraar farmaceutische genmodulatie aan de Rijksuniversiteit Groningen, in een interview over een nieuw test voor gendoping, op de website van de RUG.

Haisma heeft de afgelopen twee jaar gewerkt aan een nieuwe test die gendoping op kan sporen. Om uit te leggen hoe dat werkt gebruikt Haisma het welbekende dopingmiddel EPO als voorbeeld: “Je kunt epo inspuiten, een bekende vorm van doping. Maar iedereen heeft ook een gen voor het epo-hormoon, en ook dat kun je inspuiten. Je spieren gaan dan epo aanmaken en daardoor krijg je meer rode bloedcellen. Dan spreken we van genetische doping. Maar het epo-gen is eigenlijk te groot om te kunnen gebruiken. Daarom knip je er circa negentig procent vanaf, en die spuit je in. De huidige test kijkt daarom naar genetisch materiaal dat een stuk ‘korter’ is dan gewone genen”, aldus Haisma.

Haisma zegt de test meer als hobby te hebben ontwikkeld, maar is wel duidelijk over zijn drijfveer in het onderzoek: “Zonder goede test krijg je ongelukken. Ik weet ook wel dat de strijd tegen doping niet stopt na onze test. Maar we moeten we sporters tegen zichzelf en anderen in bescherming nemen. Ik ben echt geen voorstander van overheidssturing en controle op van alles, maar hierbij zeker wel. Anders gaan er doden vallen.”

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *