GroenLinks wil actie tegen insectensterfte in de provincie

nieuws
logo overgenomen uit persbericht GroenLinks

GroenLinks in de provincie Groningen maakt zich zorgen over de enorme afname van het aantal insecten. Daarom zijn ze op zoek naar de oorzaken en mogelijke oplossingen van het probleem.

De provincie moet vrijwilligers die insecten monitoren beter ondersteunen en stimuleren. Dan kan het probleem beter in kaart worden gebracht. Daarnaast moet het beheer van wegbermen en andere terreinen beter worden afgestemd op insecten. Dat zeggen vier experts op het gebied van bijen, vlinders en andere insecten – Theo Zeegers (EIS Kenniscentrum Insecten), Raymond Klaassen (Rijksuniversiteit Groningen), Kars Veling (Vlinderstichting) en Wankja Ferguson (ecologisch ontwerpster en hovenier). Zij zijn van mening dat de provincie Groningen meer kan doen om het probleem aan te pakken.

Ook zeggen zij dat gemeenten, waterschappen, particulieren en bedrijven beter ondersteund kunnen worden bij het verbeteren van de omstandigheden voor vlinders en bijen.

De Statenfractie van GroenLinks gaat daarom samen met een aantal andere partijen een voorstel uitwerken dat ze in de Provinciale Staten gaan indienen. “De achteruitgang van de biodiversiteit in het agrarisch cultuurlandschap gaat mij aan het hart, daar moeten we vanuit de Staten echt iets aan doen”, aldus GroenLinks Statenlid Harrie Miedema.