“Gele bloemetjes blijken erg uniek te zijn voor dit gebied”

Tot vorige week was het een weiland waarvan het Groninger Landschap niet zo goed wist wat men er mee aan moest, tot ineens duidelijk werd dat er twee zeldzame planten bloeien. “Ik ben best wel heel blij.”

“Het weiland is behoorlijk nat en ook vanwege de zoute ondergrond willen veel planten er niet groeien”, vertelt Rene Oosterhuis van het Groninger Landschap. “Vorige week liep ik hier langs en toen zag ik verschillende gele bloemetjes waarvan ik dacht dat het de kamille was. Maar toen ik beter keek bleek het om het Zuid-Afrikaanse Goudknopje te gaan. Een plant die we hier in de Lettelberter Petten niet eerder hadden gezien.”

Maar het gebied blijkt nog een verrassing in petto te hebben. “Toen we beter keken zagen we dat ook het Klein Vlooienkruid hier bloeit. En dat is behoorlijk bijzonder want die plant staat op de rode lijst van bedreigde planten. De enige plek waar deze Pulicaria Vulgaris nog veelvuldig voorkomt is het Rivierengebied in de provincie Gelderland.”

Deel dit artikel: