ChristenUnie: “Gezond ouder worden is ook taak van de gemeente”

Gezond ouder worden is behalve een taak voor jezelf ook een taak van de gemeente. Dat heeft fractievoorzitter Inge Jongman (CU) zaterdag gezegd tijdens een bijeenkomst in het UMCG.

“Wij willen heel graag dat mensen gezond ouder worden”, vertelt Jongman. “Uiteraard kun je daar zelf heel veel aan doen. Maar wij vinden dat er ook een taak is weggelegd voor de gemeente. Bijvoorbeeld door er voor te zorgen dat mensen in de openbare ruimte goed kunnen bewegen en goed kunnen sporten. Daarom moeten er we ook voor zorgen dat er in de omgeving waar je woont genoeg groen aanwezig is.” Jongman noemt gezond zijn belangrijk. “Feit is dat hoe gezonder je een operatie in gaat, hoe sneller je er ook weer uit komt. Als gemeente en als ChristenUnie moeten we er hard aan gaan werken dat de omgeving om dit te bereiken maximaal is ingericht.”

Jongman bezocht het UMCG samen met staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In het universitair ziekenhuis ging Blokhuis in gesprek over gezondheidszorg en het preventief beleid dat in Groningen gevoerd wordt. “Ik heb met gespitste oren zitten luisteren wat ze hier in Groningen allemaal voor mooie plannen hebben”, zegt Blokhuis. De staatssecretaris liet weten onder de indruk te zijn van het onderzoek LifeLines en het programma ‘Better in Better out’, dat moet leiden tot minder complicaties en sneller herstel van een patiënt. “Er gaat niks boven Groningen en dat is in dit geval ook zeker aan de orde”, aldus de in Zuidhorn geboren politicus.

Bekijk hier een interview met Inge Jongman en Paul Blokhuis:

Deel dit artikel: