Binnenstad toegankelijker maken met innovatieve sensoren

Om de binnenstad toegankelijker te maken voor verkeer begint de Gemeente Groningen, samen met het bedrijfsleven, de ‘Proeftuin Binnenstadsmonitoring’.

Met de informatie die dit project oplevert hoopt de Gemeente de beperkte ruimte effectiever te verdelen over de verkeersdeelnemers.  Wethouder verkeer Paul de Rook: “Wanneer het ons lukt met de juiste data verkeer beter door de binnenstad te leiden, komt dit zowel de doorstroming als de leefbaarheid van de binnenstad ten goede.”

Bezoekers van de binnenstad merken in het begin nog weinig van de Proeftuin. Wanneer er voldoende betrouwbare data beschikbaar is over de verkeerssituaties in de binnenstad, gaat de gemeente Groningen ook experimenteren met gedragsbeïnvloeding en het sturen van verkeer door de binnenstad. Bijvoorbeeld met dynamische verkeersborden en het anders inzetten van fiets stewards op erg drukke momenten.