‘Bellen’ en ‘dossiervorming’ belangrijk voor wijkagent

nieuws

Miranda Dijksman en Pieter-Paul Locadia zijn wijkagenten van Binnenstad-Zuid. Op een inloopavond voor bewoners van de Grunobuurt was hun boodschap: ‘bellen’ en ‘dossiervorming’ zijn belangrijk.

De wijkwebsite doet verslag: ‘Miranda heeft officieel als werkgebied de Oosterpoort, De Linie, De Meeuwen, Europapark en de Herewegbuurt. Pieter-Paul heeft als werkgebied de Grunobuurt, Rivierenbuurt, Laanhuizen en het Stationsgebied. In het kader van wijkgericht werken hebben Miranda en Pieter-Paul besloten ‘hun wijken’ samen op te pakken. Samen hebben ze de taak om een gebied met zo’n 24.000 stadsbewoners in de gaten te houden. De tijd dat iedereen de veldwachter of wijkagent kende en dagelijks of wekelijks zag of sprak, is hiermee definitief voorbij. Miranda en Pieter-Paul geven aan dat ze achter hun bureau elke dag bezig kunnen zijn met verslagen, e-mails en terugbelverzoeken, maar hier bewust niet voor kiezen. Om de politie zichtbaar te maken in de wijken, maken ze verschillende dagdelen per week vrij om rondes te maken. Omdat het schipperen is tussen administratief werk en patrouille, zijn ze niet wekelijks in elke straat te vinden.

Vandaar dat Miranda en Pieter-Paul besloten hebben hun wijken samen aan te pakken op een andere manier. Samen proberen ze erachter te komen, via nauw contact met de WIJ-teams of bijvoorbeeld via een inloopavond of door mee te lunchen in een buurthuis, welke problemen er spelen in de wijken van Binnenstad-Zuid, zodat ze sneller en beter met een wijkgerichte aanpak kunnen komen. De woorden ‘bellen’ en ‘dossiervorming’ zijn hierbij belangrijk: wordt er niets doorgebeld, dan ontstaat bij de politie de indruk dat er niets aan de hand is en wordt er ook geen dossier opgebouwd. Miranda en Pieter-Paul geven aan dat dossiervorming van groot belang is: een goed gevuld dossier is voor de gemeente Groningen een goede reden om geld, tijd en extra manschappen in te zetten. Het advies van de inloopavond is dan ook: bel!’