“Vindicat kreeg geen eerlijke kans”

nieuws
Foto: Erick Bakker

De Hanze Studentenbelangenvereniging (HSV) is verbaasd dat de accreditatie voor studentenvereniging Vindicat voor dit jaar is ingetrokken door de universiteit en de Hanzehogeschool. Een onredelijke straf en Vindicat heeft geen eerlijke kans gekregen, aldus de HSV.

Het intrekken van de accreditatie houdt in dat de leden van Vindicat geen bestuursbeurzen meer krijgen en dat de vereniging uitgesloten is van officiële gelegenheden. Bij Vindicat waren diverse incidenten en de club beloofde verbetering. Maar een commissie zegt dat die cultuurverandering nog niet voldoende is.

HSV is het daar niet mee eens. “Vindicat heeft inmiddels een nieuwe gedragscode aangenomen, een incidentloze introductieperiode achter de rug en actief deelgenomen aan het accreditatieproces. Er is aanzienlijke verbetering getoond en daarom is deze bestraffing onredelijk en onevenredig” aldus HSV-fractievoorzitter Izaäk van Jaarsveld.

HSV twijfel aan het eerlijke oordeel van de commissie: “De indruk is ontstaan dat de maatschappelijke druk aan de start van het accreditatieproces weinig ruimte heeft gelaten voor het eindoordeel. Als de uitkomst van dit traject al aan de start vaststond heeft Vindicat geen eerlijke kans gekregen,” aldus Van Jaarsveld.

 

Deel dit artikel:

 1. Ik heb wel het idee dat er teveel wordt gestuurd op de uitwassen, niet op de regel.

  Dit is iets algemeens, trouwens, niet alleen bij Vindicat. Laten wij ons regeren door de norm, of door het uitzonderlijke?

  1. De norm is het uizonderlijke niet laten regeren . Als van binnenuit bij Vindicat al wordt aangegeven dat men moeite heeft met “de heersende cultuur”(begeleiders bij de introductie en ontgroening die de wereld voor een toverbal aanzien) dan mag er toch worden aangenomen dat er iets “structureel fout” zit .

   1. Het probleem van de zooitje ongeregeld komt men vroeg of laat tegen in het “rariteiten” kabinet van wat ons land “rijk”..is ..
    Dat dit land naar de kloten gaat is ons allen bekend, maar niemand gaat dit geloven ( wat ik typ)
    Jammer dat er nog steeds “onwetende” burgers zijn die door de honderden jaren hersenspoeling niet kunnen waarnemen hoe achterlijk men verneukt wordt door de “Elite”..
    Let maar op Uw gemeentelijke en landelijk belastingen de aankomende jaren .
    Het zijn NIET ZIJ ..die de rekening gaat betalen ..maar U de domme willoze slaafse burger .!!
    U gaat zich scheel betalen tot U een ons weegt .
    Klimaat bewust het zoiets .
    De buurlanden en de rest van de wereld gaat massaal over op gas..
    Wie is hier nou eigenlijk van de POT gerukt ?

   1. Dat het subjectief is, vormt op zich geen reden dat “er wel iets mis mee is”. Elke mening is subjectief, ook die van u, die van mij, die van de rechter, die van de accredidatiecommissie. Wat goed of slecht is, is nu eenmaal niet objectief meetbaar. Dan kunnen we elke mening, elk oordeel, dus ook het uwe waarin u beweert dat er “wel iets mis mee is”, afdoen als onzin. Te kort door de bocht. Als de beslissing om te schorsen volgens u onjuist is, kom dan met argumenten.

   2. Onzin Pieter, nu begin je een semantische metadiscussie. in Nederland heerst een principe van rechtsgelijkheid. Ook als je een hekel hebt aan Vindicat moet je dat in acht houden.

 2. Bovenstaand plaatje zegt alles. Een privilege, als het mogen beschikken over een dergelijk groot en riant bolwerk recht
  tegenover het stadhuis met een dakterras om, als toekomstige heersers, uit te kunnen zien over de stad, en daartoe alvast committerend aan clubregels om hopelijk deel te kunnen worden van de volgende generatie die het voor het zeggen heeft..

   1. Bavaria geloof ik. Maar goed ik denk niet dat ze dat doen, want dat zal wel een flinke schorsing opleveren.

   1. Klopt Werner, het zit er vol met met mensen van een rechts signatuur. Kinderen zonder ‘back up’ worden niet eens toegelaten.
    Voor mij en de meeste Groningers zien Vindicat het liefst verdwijnen naar ver buiten de stad, uitshot is en niets anders.

   2. Veel oud-leden van Vindicat steunen (financiéel) nog steeds.
    Het is altijd al duidelijk geweest dat Vindicat in Groningen een prominente rol had en de Gemeente Groningen hier weinig aan deed. (Vergeet ook niet de vele opgekochte woningen, waar alleen Vindicat studenten mogen wonen)
    Verhalen (en feiten) over verkrachte vrouwelijke leden en verschrikkelijke ontgroeningen zijn er sinds, ik hier 50 jaar in Groningen ben geboren altijd al geweest.

    Dit heeft veel te lang geduurd…
    Ik kan mij enigzins voorstellen dat er sommige dingen niet zo snel veranderd kunnen worden.
    Maar om een zaak zoals bijvoorbeeld het Sushi restaurant weer intern rechtelijk op te willen lossen, zegt eigenlijk genoeg.

 3. Er komen weer heel wat vooroordelen voorbij over Vindicat.
  Dat de cultuur bij Vindicat niet overeenkomt met de normen en waarden van veel anderen is wel duidelijk. Ik heb er geen moeite mee, je wordt vrijwillig lid van zo’n club en wanneer je vooraf weet dat ze rare tradities hebben dan is het je eigen schuld wanneer je ermee wordt geconfronteerd. Zolang het niet strafbaar is, is alles binnen de kring van zo’n vereniging natuurlijk geoorloofd. Wanneer je je daar aan onderwerpt dan is dat je eigen keuze.
  Dat onderwijsinstellingen geld in studentenverenigingen steken vind ik onbegrijpelijk, dit heeft niets met de onderwijsdoelstelling te maken. Stop met subsidiering van elke vereniging en bemoei je niet met ze.

   1. Ik ben niet zeker of jij mij nu van smaad beticht Marc, zo ja.. zoek dan a.u.b een beetje beter naar het nieuws op bijv. internet waar je genoeg verhalen leest over therapeuten die deze vrouwen hebben behandeld.

   2. Verkrachting is strafbaar en moet worden vervolgd en bestraft. Door wie of waar dat ook gebeurt.
    Dat snap je toch zelf ook wel zonder een toelichting van mij?

   3. Nee hoor Jij moet met een duidelijke bron komen en niet zeggen het staat op internet.

   4. @David
    Uit jouw link blijkt helemaal niet dat er iemand is verkracht. De volgende keer even beter lezen, dan voorkomt je rare beschuldigingen.
    Die therapeut in het artikel ontspoort nogal door Vindicat met een terroristische organisatie te vergelijken. Misschien kan hij zelf in therapie gaan?
    Er is ook helemaal niemand die verkrachting bij Vindicat een traditie noemt, dat verzin je zelf.

 4. AD nieuws 20-09-2017

  De leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat die vermoedelijk vernielingen hebben aangericht in het plaatselijke restaurant Sushi Mall gaan vrijuit. Justitie gaat niet over tot strafrechtelijke vervolging, zegt burgemeester Peter den Oudsten tegen Dagblad van het Noorden.
  Het zou heel ingewikkeld worden om het bewijs te koppelen aan de juiste personen”, volgens den Oudsten. ,,Het is lastig om bijvoorbeeld een wildplasser te veroordelen als diegene deel uitmaakt van een groep van 200 man.” Hij denkt dat justitie uit pragmatische redenen het onderzoek stopzet.

  Dit is bijvoorbeeld complete onzin, er waren geen 200 leden in het Sushi restaurant en met camera beveiliging zijn ze makkelijk op te sporen.
  Ook werknemers van het Sushi restaurant zelf hebben vast mensen onthouden, maar om zo’n grote financiële inkomst van Vindicat is te lopen, tja.. dan ontken je het.

 5. Ach ja, nu zijn velen verontwaardigd over gebeurtenissen welke er in het huidige en het voormalige gebouw van Vindicat plaats vinden, zouden hebben gevonden en plaats hebben gevonden. Echter hoor ik niemand welke ditzelfde roept waar het om kerken en moskeeën gaat, waar dit alles, behoudens (overmatig) drankgebruik ook plaatsvind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *