RUG-hoogleraar Machiel Mulder: “Van het gas af? Hoe dan?”

Door de handel in emissierechten en een tekort aan CO2-vrije stroombronnen gaat Nederland niet zonder aanvullende maatregelen van het aardgas en de kolencentrales af komen. Dat vertelt Machiel Mulder, hoogleraar Regulering Energiemarkten, vandaag in een artikel op de website van de Rijksuniversiteit Groningen.

“Prima dat het kabinet uiterlijk in 2030 alle kolencentrales gesloten wil hebben. Maar netto brengt dat de uitstoot van CO2 niet terug. Dat komt door het Europese handelssysteem in emissierechten (ETS). Door de sluiting van de kolencentrales hier kunnen de betrokken energiebedrijven hun rechten doorverkopen, waardoor de uitstoot elders in Europa toeneemt,” aldus Mulder. Voor de zomer presenteerde Mulder, samen met collega-onderzoeker José Luis Moraga, ook een studie waarin hij voorspelt dat Nederland in 2050 nog onverwacht veel gas nodig heeft. Mulder: “Als we doorzetten met de geplande elektrificering van het wegvervoer en de verwarming van huishoudens door middel van warmtepompen, dan neemt de stroomvraag zo sterk toe dat het aantal windmolens en zonnepanelen nooit voldoende kan zijn. Tegelijk sluit in 2030 ook het Groninger gasveld. Daardoor neemt het belang van gasimport flink toe, met name uit Rusland en het Midden-Oosten.”

Wat moet er volgens Mulder dan gebeuren? “De enige effectieve oplossing is het plafond van het beschikbare aantal emissierechten verlagen. Dat gebeurt ook: het Europees Parlement heeft besloten dat het jaarlijks met 2,2 procent verlaagd wordt. Als je het plafond verlaagt, zijn er minder emissierechten beschikbaar en móet er gewoon op de uitstoot van CO2 worden bespaard. Daarnaast moet het gasverbruik verminderd worden, met name door het energiezuiniger maken van woningen. Ook auto’s moeten minder uitstoten. Daarom moeten, volgens Mulder, beleidsmakers de lobbyisten van de auto-industrie een keer links laten liggen: “Dat is een kwestie van je maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.”

Op 22 en 23 november leidt Machiel Mulder in Den Haag een tweedaagse masterclass voor mensen uit de overheid, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, met de titel: Van het gas af… hoe dan?