Open brief moet Stadse armoede op de kaart zetten

Het gaat nog steeds niet goed met de aanpak van armoede in de stad. Dat betoogt Ulfert Molenhuis van de Voedselbank Groningen in een open brief.

“De afgelopen jaren is het aantal mensen dat afhankelijk is van de Voedselbank gegroeid naar 750 cliënten”, vertelt Molenhuis. “Ondanks de opbloeiende economie neemt dat niet af.” Molenhuis vindt het daarom opvallend dat er in de verkiezingsprogramma’s voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen weinig aandacht is voor armoede. “Het CDA behandelt in haar programma ons ‘tien punten plan’, maar bij andere partijen zien we weinig terug. De partijen zeggen wel dat ze het belangrijk vinden maar concrete punten zien we niet terug.”

Toch moet er volgens Molenhuis iets gebeuren. “We hebben nu 750 cliënten waarbij we er maximaal achthonderd kunnen voorzien. Als het nog meer worden moeten we toe naar een systeem van een gaarkeuken, en dat is volgens mij iets wat niemand wil.”

Deel dit artikel:

 1. Zit die man een beetje reclame te maken voor de partij waarvoor hij zelf actief is?
  Lijkt me niet zo netjes voor iemand van de voedselbank.
  Ook een beetje gek, het CDA is niet vaak te betrappen op beleid waar uitkeringsgerechtigden beter van worden. Ze steken hun energie liever in het helpen van het grootkapitaal.

  1. Ik maak reklame voor de allerarmsten! Zij kunnen niet voor zich zelf opkomen! De gemeente Groningen doet best wel veel! Maartse armoedecijfers dalen niet, maar lopen op!!! Dus moet de armoede in de kern aanpakken! Daar hebben wij een goed plan voor!

 2. Het aantal voedselbankklanten groeit ook omdat ze – wegens een overschot aan voedseldonaties – de toelatingscriteria hebben versoepeld, waardoor meer mensen in aanmerking komen.

  Het aantal voedselbankklanten is dus geen betrouwbare meetlat voor armoede in de stad.

 3. De armoede moet bestreden worden. Niet alleen bij gezinnen. Ook ouderen zijn veelal de dupe of nabestaanden met een laag nabestaandenpensioen en zwaar belast worden door de inkomstenbelasting is vaak een vergeten groep.

 4. V an Buren: had u maar gelijk! De criteria zijn licht gedaald terwijl de armoede hier in vijf jaar meer dan verdubbeld is! 1 op 5 kinderen groeit hier op in armoede! Als er nog zo’n 50 gezinnen bijkomen (nu 750) zijn onze grenzen bereikt. Er is dus helaas niets mis met onze cijfers! De gemeente Groningen meet nu met hulp van cijfers van de belastingdienst:
  18% van de stadjes onder de armoedegrens
  5.000 kinderen die hier in armoede opgroeien.
  armste stad van Nederland waar het gaat om langdurige armoede.
  De economie groeit en de armoede ook ( SCP januari 2018).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *