“Helaas heb ik de brandende woning niet kunnen verlaten”

Op de Vismarkt stonden woensdag in het kader van de Week van de Veiligheid twee containers waar Stadjers voorlichting konden krijgen hoe ze hun eigen omgeving veiliger kunnen inrichten. “Ik vind het behoorlijk indrukwekkend.”

In een container van Exenis en de politie was een hennepkwekerij gebouw. “We hebben alles zo echt mogelijk na proberen te bootsen”, zegt Leo de Graaf van het energiebedrijf. “Hiermee willen we vooral laten zien hoe gevaarlijk zulke kwekerijen zijn en dat buurtbewoners er ontzettend verstandig aan doen dat als ze iets vermoeden melding maken bij Meld Misdaad Anoniem.”

Even verderop staat de voorlichtingscontainer van de brandweer. “Onze voorlichting is gericht op het veilig vluchten en het signaleren van brand”, zegt Arvid Klijzing van de Groninger brandweer. “Bezoekers kunnen bijvoorbeeld een VR-bril opzetten waarbij ze moeten proberen hoe ze veilig een brandende woning kunnen verlaten.” Volgens Klijzing is het belangrijk dat mensen een rookmelder installeren, maar ook dat ze oefenen hoe ze het beste hun woning kunnen verlaten als het apparaatje gaat piepen.”

“Ik vind het best wel confronterend”, zegt een mevrouw die net de bril heeft afgezet. “Wat moet je doen en wat moet je vooral niet doen. Ik heb het er helaas niet levend vanaf gebracht.”