GSb: Engelstalig hoger onderwijs in Groningen kan veel beter

Het Onderzoeksbureau van de Groninger Studentenbond concludeert dat er nog veel winst behaald kan worden bij het hoger onderwijs in het Engel en roept de RUG en Hanzehogeschool op om meer te investeren om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen.

Zowel een aantal studenten als docenten stellen dat niet elk programma geheel in het Engels gegeven moet worden, omdat sommige studies gefocust zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt en samenleving. Daarnaast is de hoge snelheid van de verengelsing zorgelijk volgens het onderzoek van de GSb: “Door de verengelsing snel door te voeren hebben docenten minder tijd om daarop te anticiperen. Dit kan ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs”, zegt Jolien Bruinewoud, voorzitter van de GSb. Daarnaast moeten studenten beter geïnformeerd worden over de taal waarin bepaalde vakken gegeven worden. “Nu gebeurt het wel eens dat studenten in hun eerste studiejaar alle vakken in het Nederlands krijgen en aan het eind van hun studie alleen nog maar vakken in het Engels hebben, zonder dat ze hier van te voren van op de hoogte gesteld waren”, aldus Bruinewoud.

Verder lijkt het soms alsof de verengelsing financiële motieven heeft. “Door opleidingen en vakken in het Engels te geven kunnen ook internationale studenten deze opleidingen en vakken volgen waardoor er meer geld wordt binnengehaald. Studenten geven aan dat zij niet gelijk zien dat dat extra geld wordt geïnvesteerd in het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs”, stelt Bruinewoud. Verder geven docenten van de Hanzehogeschool aan dat zij weinig tot geen hulp aangeboden krijgen. Daarnaast blijkt ook blijkt dat studenten weinig tot geen hulp krijgen in het opdoen van academische vaardigheden in het Engels.