DAG stelt vragen aan Universiteitsraad over banden RUG met Saudi-Arabië

Naar aanleiding van de dood van Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul heeft de Democratische Academie Groningen vragen gesteld aan de Universiteitsraad over de financiële banden tussen de Rijksuniversiteit Groningen en Saudi-Arabië.

De staatsuniversiteit van Saudi-Arabië draagt in ieder geval elk jaar 3,2 miljoen euro aan onderzoeksgeld bij aan de RUG. Volgens DAG is er ook een samenwerking met staatsoliebedrijf Saudi Aramco.

Koen Marée van DAG vraagt zich in een interview met RTV-Noord af: “Is het nu nog moreel verantwoord als publiek instituut in een Westers land om met zo’n land zaken te doen?”Marée laat het antwoord aan de RUG. ‘Ik vind het een heel lastige kwestie om meteen antwoord op te geven, ook omdat niet veel duidelijk is over banden die zijn gelegd. De afweging is aan de universiteit en ik hoop dat ze ermee aan de slag gaan.’