UMCG mag bindingspremie invoeren

nieuws
Foto: Ecco van Oosterhout

Het UMCG mag een bindingspremie invoeren, de OR is onder voorwaarden akkoord gegaan.

Het UMCG moest een aantal operatiekamers en bedden op IC afdelingen sluiten wegen personeelsgebrek. Als personeelsleden in en rond de operatiekamers tekenen om te blijven voor een periode van drie jaar krijgen zij vijfduizend euro. Het gaat om ongeveer 700 mensen en de maatregel kost 3,5 miljoen euro. De OR is kritisch over het plan en ziet het niet als een structurele oplossing. “Maar we begrijpen dat een bijzondere situatie om bijzondere maatregelen vraagt”, zegt OR-voorzitter Hetty Timmer-Bosscha tegen RTV Noord. Ook het UMC Utrecht en het Rotterdamse Erasmus MC  hebben een bindingspremie.

Het Martini Ziekenhuis Groningen, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de FNV hebben flinke kritiek op het plan. Harma Schrage van FNV-welzijn merkte op dat het ziekenhuis dus kennelijk toch geld heeft om de eisen van het personeel in te willigen. Het personeel wil een loonsverhoging , een generatieregeling en vermindering van de werkdruk. Jos Aartsen, bestuursvoorzitter van het UMCG, beloofde het personeel een cao af te sluiten in september; het ziet er niet uit dat dat gaat lukken. Op 17 oktober gaat het personeel in het ziekenhuis uit protest een zondagsdienst draaien.

Deel dit artikel: