Twee hoogleraren op ‘vernoemde’ leerstoelen RUG

nieuws
Foto: Rijksuniversiteit Groningen

Twee hoogleraren aan de Rijksuniversiteit Groningen worden geëerd met een vernoemde leerstoel vanwege hun bijdragen aan de wetenschap. Aan prof.dr. Bart van Wees wordt de Heike Kamerlingh Onnes-leerstoel toegekend en aan prof.dr. Theunis Piersma de Rudi Drent-leerstoel.

Bart van Wees is sinds 2000 hoogleraar ‘fysica’ van zogenaamde ‘nanodevices’. Van Wees is een internationale autoriteit op het gebied van quantum elektronentransport. Hij heeft belangrijke bijdragen geleverd aan verschillende onderwerpen: (nano-elektronica, mesoscopische systemen, spintronica en spincaloritronica.) Daarnaast heeft Van Wees sinds 2013 een leidende rol in het Graphene Flagship Project van de EU, waarmee tot 2023 maar liefst 1 miljard euro in grafeen-onderzoek wordt geïnvesteerd. In 2016 ontving Van Wees de Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap.

Theunis Piersma is verbonden aan het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences (Faculty of Science and Engineering) en is tevens senior waddenbioloog bij het NIOZ Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee. Hij ontving diverse prijzen voor zijn onderzoek naar migratie, ecologie en evolutie van trekvogels. In 2014 werd aan Piersma de Spinozapremie toegekend. Piersma studeerde biologie aan de RUG en promoveerde in 1994 bij Rudi Drent.

Vernoemde leerstoelen, ‘named chairs’, zijn bijzonder omdat ze de naam mogen dragen van een gerenommeerd wetenschapper die internationaal historie schreef.

Deel dit artikel: