Stuk Groninger spoorweghistorie verdwenen

Het laatste stukje spoor van de oude tramlijn van Groningen naar Drachten, langs de Peizerweg, is de afgelopen weken en dagen opgebroken.

Ook het emplacement op de plek waar vroeger de tram vertrok en aan kwam is er niet meer. Daarmee is een stukje Groninger treinhistorie verdwenen. Momenteel zijn de voorbereidingen gaande voor de verdubbeling van het spoor naar Leeuwarden en een tunnel onder het spoor bij de Paterswoldseweg en zijn tegelijkertijd ook de ongebruikte rails van de voormalige tramlijn verwijderd.

De tramlijn werd in 1913 aangelegd en sloot aan op een groot Fries tramnetwerk. Na de tweede wereldoorlog werd het reizigersvervoer gestaakt door de concurrentie van de bus. De lijn bleef wel lang in gebruik als goederenspoor, omdat onder meer de Philipsfabriek in Drachten er producten over liet vervoeren. De trein reed dan stapvoets dwars door de kernen van diverse plaatsen, waaronder Leek.

In 1985 werd ook het goederenvervoer helemaal gestaakt en drie jaar later werd het grootste deel van de lijn opgebroken. Op het stukje in Groningen werd ruim tien jaar geleden nog wel eens een goederenwagon geparkeerd, maar werd verder niet meer gebruikt. Opmerkelijk was dan ook dat vijf jaar geleden de bielzen nog werden vervangen, omdat de spoorlijn nog wel als “actief” werd gezien. Die bielzen zijn nu definitief weg. Wat er met het stukje voormalig spoorbaan gaat gebeuren is nog niet bekend.

Foto Andor Heij: Het laatste stuk rails van de lijn naar Drachten is er niet meer.
Foto Andor Heij: Ook de rails bij het voormalige tramstation zijn weg.