RUG heeft met Sofia Manouki haar eerste internationale huisdichter

nieuws
Foto: Rijksuniversiteit Groningen

Sofia Manouki (29), master student Religion, Conflict and Globalisation, is dit studiejaar de huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. Sofia Manouki is de 19e huisdichter van de RUG en de eerste internationale student op deze positie.

Volgens de jury (Jeanette den Toonder, docent letterkunde en directeur van het Centre for Canadian Studies, singer-songwriter Marlene Bakker en de huidige huisdichter Rachel Raetzer) imponeerde Manouki met haar gedichten vol lef en kracht: “De gedichten springen van het papier en zetten je aan tot denken, nog lang nadat je klaar bent met lezen. Sofia durft haar eigen stijl te kiezen en af te wijken van conventies. Ze is duidelijk niet bang om kritiek te uiten en geeft ook blijk van zelfreflectie, wat de jury het vertrouwen geeft dat ze zich in haar jaar als huisdichter verder zal ontwikkelen.’

Sofia Manouki woonde tot nu toe in Athene en heeft een Grieks-Japanse achtergrond. Ze ontdekte, naar eigen zeggen, pas dit jaar haar talent voor het schrijven van poëzie: “Het is jammer dat dat zo lang geduurd heeft, want poëzie is de snelste en meest directe manier om iemand te raken met jouw waarheid.” Als huisdichter wil ze over haar persoonlijke ervaringen schrijven, in de hoop dat haar poëzie taalbarrières en culturele verschillen kan overstijgen.

Sofia Manouki maakte haar debuut als huisdichter tijdens de opening van het Academisch Jaar in de Martinikerk. Het komend collegejaar schrijft ze gedichten voor de website van de RUG en treedt ze op bij talrijke evenementen.