Bizarre regels rond eventuele promotie/degradatie Jong FC Groningen

sport
Foto: Andor Heij. Jong FC Groningen - Quick Boys.

Jong FC Groningen krijgt dit seizoen te maken met een promotie- degradatie regeling die op z’n minst opmerkelijk te noemen is. Dat komt door de afspraak dat er volgend jaar in de tweede en derde divisie maar twee beloftenteams per klasse mogen spelen.

FC Groningen speelt als enige beloftenteam in de derde divisie zaterdag, Bij een eventueel kampioenschap is FC Groningen niet zeker van promotie, want als Jong Volendam op zondag kampioen wordt, moet er een beslissingswedstrijd gespeeld worden.

Dat komt omdat er in de tweede divisie drie beloftenteams spelen. Daar gaat er sowieso één van degraderen, ongeacht op welke plek die club eindigt. Bij een promotie van een beloftenteam vanuit de derde divisie verdwijnen er zelfs twee beloftenteams uit de tweede divisie. In de tweede divisie is dus echt sprake van een competitie binnen een competitie.

Daarnaast kan Jong FC Groningen bij het halen van een periodetitel niet mee doen in de strijd om promotie. Mocht FC Groningen als laatste of voorlaatste eindigen volgt geen degradatie naar de hoofdklasse, maar naar de aparte beloftencompetitie die voornamelijk op maandagavond afgewerkt wordt. De afspraak is namelijk dat er vanaf volgend seizoen geen beloftenteams meer in de hoofdklasse spelen. Zo moet Jong Den Bosch eerste of tweede worden in de hoofdklasse A om te promoveren, anders gaan de Brabanders naar de beloftencompetitie.

De afspraken binnen de KNVB zijn gemaakt, omdat de meeste amateurclubs het liefst helemaal af willen van de belofteneltallen. De sterk wisselende selecties van de beloften worden als competitievervalsing gezien, Bovendien nemen de beloften weinig aanhangers mee, waardoor de overige clubs inkomsten mis lopen.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *