100% Groningen: ‘Breng het Peerd van Ome Loeks naar de Binnenstad’

100% Groningen is een petitie gestart om het beeld van het Peerd van Ome Loeks naar het centrum van Groningen te krijgen. “Wij vinden dat dit mooie stukje Groningse geschiedenis een prominentere plek in de binnenstad verdient.”

“Groningers zijn trots op het Peerd van Ome Loeks, dat als het symbool dient van Groningen. Dat stukje trots zou niet zo verstopt opgesteld moeten staan”, zo stelt fractievoorzitter Marjet Woldhuis. “De letters van ‘I AMSTERDAM’ laten zien wat voor effect een icoon kan hebben op citymarketing en branding. Het Peerd van Ome Loeks kan voor Groningen zijn, wat het Manneken Pis voor Brussel is.”

100% Groningen verwacht veel steun van de Stadjers: “Als de stadjers enthousiast zijn, dient 100% Groningen komende raadsvergadering een motie in om het Peerd van Ome Loeks definitief naar de kern van de binnenstad te verplaatsen.”

In 1950 werd het beeld in opdracht van de gemeenteraad gemaakt. Het zou in eerste instantie op het ronde bordes aan de oostkant van de Vismarkt geplaatst worden, maar de toenmalige gemeenteraad zag daar vanaf. Uiteindelijk werd het beeld in augustus 1959 voor het hoofdstation geplaatst.

Deel dit artikel: