Zuurstoftekort zet Pioenpark op zijn kop

De Pioenvijver heeft een zuurstoftekort. Daardoor liggen er veel dode vissen in het water, maar het geeft ook positieve nieuwe inzichten aan de gemeente.

“We zijn hier dode vissen aan het vangen!” vertelt Willem de Winter enthousiast. Hij is zijn overbuurman aan het helpen met ruimen. “Het is makkelijker om dood vis te vangen, dan heb je sneller kans op een vis. We ruimen ze op omdat het anders heel erg gaat stinken.”

Zuurstoftekort

De afgelopen weken is het erg warm geweest. In combinatie met hevige regenval is dat funest voor de vissen die erin zitten. “Hoe warmer de temperatuur van het oppervlaktewater is, des te minder zuurstof erin past. Daar hebben alle beesten die in en om de vijver leven last van. Met name de vissen,” legt Dries Jansma, technisch beleidsmedewerker water & riool van de Gemeente Groningen uit. “Naast dat de vijver heel mooi lijkt, zijn dit overstortvijvers. ze zijn in 1935 gegraven als verlengstuk van de riolering. Het is eigenlijk een soort nooduitgang van de riolering. Op het moment dat er een overstort plaatsvindt, wordt de zuurstof uit het water getrokken. Als ze pech hebben, gaan de vissen dood.”

EHBO

Daar is een oplossing voor gevonden: een zuurstofpomp. “Dat is een soort EHBO voor de vissen. Als het zuurstofgehalte te laag is, kunnen we deze erin gooien. Er wordt zuurstofarm water aangezogen, daar wordt het water mee samengevoegd, zodat de vissen niet sterven.

Toekomst

Deze oplossing is alleen niet structureel. Het stadsbeheer is al druk andere plannen aan het maken om het zuurstoftekort op te lossen. Deze vijvers zijn het kwetsbaarste in de stad. We willen het profiel van de vijver ook aanpassen, dus dat je aan de zijkanten van een plasberm krijgt. Daar heb je een ondiep gedeelte van 20-25 cm en in het midden wordt het diep. Zo’n 2 tot 3 meter. Daar is het koeler en dan is er minder zuurstof.

Er zijn nog meer plannen met het gebied: de Gemeente wil 200 huizen gaan verwarmen met het warme water. Lees het bericht daarover hier.

Deel dit artikel: