Stad vol met mannen uit de 19e eeuw

nieuws

Na het onderzoek naar het voorkomen van vrouwennamen in de straatnamen van Amsterdam door De Correspondent heeft de Rijksuniversiteit hetzelfde gedaan voor Groningen. Een op de tien straten die vernoemd is naar iemand is hier vernoemd naar een vrouw.

De Correspondent is vol lof: “De Groningers zijn niet over één nacht ijs gegaan. Ze ontwierpen een interactieve kaart. Met de prachtige kaart van Groningen kan je de straatnamen van de ruim 200.000 inwoners tellende stad op verschillende niveaus filteren: mannen en vrouwen, eeuwen en zelfs nationaliteiten.”

Enkele uitkomsten: 28,9 procent van de Groningse straten is vernoemd naar een persoon;
Verreweg de meeste straten zijn vernoemd naar personen die geboren zijn in de negentiende eeuw;
Een op de tien straten die vernoemd is naar iemand, is vernoemd naar een vrouw;
Van alle Groningse straatnamen die verwijzen naar een persoon, is driekwart vernoemd naar een Nederlander;
Van de straten die vernoemd zijn naar een Nederlander, is 9 procent vernoemd naar een vrouw;
Van de straten die vernoemd zijn naar adel of vorstenhuizen, is bijna de helft vernoemd naar een vrouw.

De Correspondent concludeert: “In Groningen staan procentueel dus nog minder vrouwennamen op de straatnaamborden dan in Utrecht (een op de zeven) of Amsterdam (een op de acht). De vraag is of de nog te bouwen Eemskanaalzone, waar duizend tot tweeduizend nieuwe woningen zijn gepland, de man-vrouwverhouding enigszins kan rechttrekken.”

In de interactieve viewer van de Geodienst kan men zelf de straatnamen in Groningen vernoemd naar personen onderzoeken.

Deel dit artikel:

 1. Wat een kul! Feminisme prima, niks mis mee, maar dit gezeik gaat nergens over. Je krijgt meestal als persoon een straatnaam op basis van je betekenis voor de samenleving.
  En namen als beyonceplein/straat o.i.d. is natuurlijk je reinste kolder. Als je dan namen ophangt om je punt te maken, zoals in Amsterdam, neem dan namen zoals Dora Haver, Mies Wiener of Marie Mensing.

  Nog wat tips voor de stad: Een Maria Montessoristraat zou in Groningen nog wel kunnen. Marie Curie en Aletta Jacobs hebben er al één. Zonder controleren of ze niet al een straat hebben, heb ik nog wel wat namen van vrouwen die een straatnaam verdienen:

  Bertha Swirles
  Irene Curie
  Jane Goodall
  Rosalind Franklin
  Barbara McClintock
  Gerty Cori
  Dorothy Hodgkin

 2. Wat een mooi en duidelijk overzicht!

  Dat gezegd hebbende. Het policor stoort mij. De straten liggen veelal in wijken rondom een thema. Schrijvers, wetenschappers, schilders, zeehelden, wereldleiders, architecten, voetballers, royalty etc. En tsja, de geschiedenis heeft nu eenmaal meer mannen voortgebracht die uitblonken in deze groepen. Destijds waren de kansen misschien niet eerlijk, nu trekt dat bij, en dat is prima. Maar dat betekend niet dat je de geschiedenis moet herschrijven en als je dus een wijk maakt met architectenstraatnamen, je expres moet gaan zoeken naar vrouwelijke architecten waarvan nog nooit iemand heeft gehoord, want het moet een vrouw zijn! Overigens wil ik wel een lans breken voor Groningen, want 1 buurt in Hoornse Meer heeft allemaal straatnamen van emancipatievoorvechters! En De Held heeft straatnamen genoemd naar personen die belangrijk zijn geweest in de LHBT-community

 3. Sjw’tjes… Het bevestigd allemaal dat we te lang in vrede leven, ze vervelen zich kapot… Vreselijk soort mensen die sjw’tjes; een kleine groep mensen met een grote bek die gek genoeg via de aandacht van media teveel gedaan krijgen. Stop making stupid people famous!

 4. Straatbenaming reflecteert de geschiedenis. Daar is niets mis mee. Steeds maar weer het verleden oprakelen om in de huidige tijd zaken te forceren werkt averechts. Dadelijk moeten mensen nog aan het Annabel Nanningaplantsoen of de Ebru Umarplaats gaan wonen omdat er zo nodig een inhaalslag moet worden gemaakt.

 5. Van de wijk “De Hoogte’ worden geheel andere straatnamen gemeld door de Rijksuniversiteit. Straatnamen kloppen niet,
  de Idastraat wordt dus niet genoemd.

  1. Prutswerk inderdaad, gewoon straten die een naam hebben die in Groningen helemaal niet voor komt. Maar ze missen ook straten. Bijvoorbeeld de Reigerstraat en de Hamburgerstraat. Dat zijn professoren en niet een vogel en een platgeslagen gehaktbal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *