Stad vol met mannen uit de 19e eeuw

nieuws

Na het onderzoek naar het voorkomen van vrouwennamen in de straatnamen van Amsterdam door De Correspondent heeft de Rijksuniversiteit hetzelfde gedaan voor Groningen. Een op de tien straten die vernoemd is naar iemand is hier vernoemd naar een vrouw.

De Correspondent is vol lof: “De Groningers zijn niet over één nacht ijs gegaan. Ze ontwierpen een interactieve kaart. Met de prachtige kaart van Groningen kan je de straatnamen van de ruim 200.000 inwoners tellende stad op verschillende niveaus filteren: mannen en vrouwen, eeuwen en zelfs nationaliteiten.”

Enkele uitkomsten: 28,9 procent van de Groningse straten is vernoemd naar een persoon;
Verreweg de meeste straten zijn vernoemd naar personen die geboren zijn in de negentiende eeuw;
Een op de tien straten die vernoemd is naar iemand, is vernoemd naar een vrouw;
Van alle Groningse straatnamen die verwijzen naar een persoon, is driekwart vernoemd naar een Nederlander;
Van de straten die vernoemd zijn naar een Nederlander, is 9 procent vernoemd naar een vrouw;
Van de straten die vernoemd zijn naar adel of vorstenhuizen, is bijna de helft vernoemd naar een vrouw.

De Correspondent concludeert: “In Groningen staan procentueel dus nog minder vrouwennamen op de straatnaamborden dan in Utrecht (een op de zeven) of Amsterdam (een op de acht). De vraag is of de nog te bouwen Eemskanaalzone, waar duizend tot tweeduizend nieuwe woningen zijn gepland, de man-vrouwverhouding enigszins kan rechttrekken.”

In de interactieve viewer van de Geodienst kan men zelf de straatnamen in Groningen vernoemd naar personen onderzoeken.