Milieudefensie: “Gasbesluit is nog niet de verwachte omslag”

nieuws
Bron foto: Elin Stil

“We zijn blij met de veelbelovende woorden van de minister over de verwachte afbouw van de vraag naar gas, maar voorlopig hebben we niet meer dan mooie woorden.” Dat schrijft Evert Hassink van Milieudefensie vrijdagochtend in een persbericht, naar aanleiding van het gasbesluit voor 2018-2019 dat Minister Wiebes van Economische Zaken vanochtend bekend maakte.

Het ontwerp-instemmingsbesluit van het Rijk over de gaswinning dit jaar zorgt voor een verlaging van de winning naar 19,4 miljard kubieke meter. “In dit tempo kan Minister zijn belofte de om in 2022 maximaal 12 miljard kuub te winnen niet nakomen. De risico’s op aardbevingen en schade voor inwoners, boeren en waterschappen blijven nog jaren op een onacceptabel hoog niveau”, aldus Evert Hassink van Milieudefensie.

De veiligheid van Groningen moet volgens Milieudefensie voorop staan. Hassink: “Wij zien nog altijd een wankel kaartenhuis gebouwd op mooie voornemens en optimistische aannames over fabrieken die omschakelen en minder afname uit het buitenland. Afkicken is niet makkelijk, maar een ding is zeker: Het lukt alleen als je doorpakt.”