FNV: “Bindingspremie is oneerlijk”

‘Een oneerlijk plan’ dat vindt de FNV zorg en welzijn van het plan van het UMCG om schaars personeel een extra bonus geven. Met name personeel rond en in de operatiekamers kunnen een premie krijgen tot wel vijfduizend euro.

Dat plan werd deze week bekend. Eerder sloot het ziekenhuis al vier van de 29 operatiekamers en meerdere Intensive Care-bedden vanwege personeelstekort. De werkdruk wordt steeds hoger en de zorg wordt steeds complexer. Maar het plan om schaars personeel met geld te binden valt slecht bij de bond. Het personeel in de operatiekamers  voelt zich ongemakkelijk, en andere afdelingen voelen zich te kort gedaan.

De werknemers van de acht academische ziekenhuizen in ons land hebben sinds begin dit jaar nog altijd geen nieuwe cao.
Ze willen een salarisverhoging, verlaging van de werkdruk en een generatieregeling. Dinsdag is er een stille tocht door het ziekenhuis zo zet de bond haar eisen kracht bij.  Na deze actie volgen er stiptheidsacties, zoals zondagsdiensten. Volgens de FNV komt de noodzakelijke zorg voor patiënten niet in gevaar.

Deel dit artikel:

  1. Als ze anders weggekocht worden dan kun je dat oneerlijk vinden, maar het wel gewoon keiharde realiteit. Nieuw personeel aantrekken is duurder dan bestaand personeel behouden.

  2. Zo werkt het nu eenmaal, heb je tijd en geld geïnvesteerd in opleidingen voor banen waar schaarste is, dan verdien je meer. Dan moet men zich ook maar bijscholen voor die schaarse banen als men er problemen mee heeft. De chirurg gaat ook echt niet 5000 laten liggen uit sociale overwegingen, die wil ook een nieuw zeiljacht kunnen kopen. De FNV is allang verleden tijd, ik zou als ik rond de operatiekamer werkte zelf willen onderhandelen voor meer geld en minder werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *