Grote brand bij Knol’s Koek aan Hoendiep onder controle (video)

Bij Knol’s Koek aan het Hoendiep heeft woensdagavond een korte maar felle brand gewoed. De brand is inmiddels onder controle.

De melding van de brand kwam rond 19.20 uur binnen. “De eerste telefoontjes die binnenkwamen op onze meldkamer spraken over veel rookontwikkeling waardoor we vrijwel direct middelbrand hebben gemaakt”, vertelt Johan Bosklopper van de brandweer. De Groninger brandweer rukte daarom direct uit met twee bluswagens, twee hoogwerkers en een schuimblusvoertuig. Ook kwam een dompelpomp ter plaatse. Vanwege de forse rookontwikkeling werd een NL-alert verstuurd naar de Stadjers die zich in een bepaalde straal rondom Knol’s Koek bevonden. Daarbij was het advies om ramen en deuren te sluiten en om de mechanische ventilatie uit te schakelen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Om de brand goed te kunnen bestrijden werd twintig minuten na het uitbreken van de brand opgeschaald naar grote brand. Hierbij werden de blusgroepen van Zuidhorn en Haren gealarmeerd. Haren assisteerde met een bluswagen en Zuidhorn kwam ter plaatse met een dompelpomp en groot watertransport. Ook werd er GRIP1 gegeven. Met deze Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdingsprocedure kan de communicatie tussen de verschillende hulpverleningsdiensten goed gecoördineerd worden. Vanwege de classificatie grote brand werd ook burgemeester Peter den Oudsten in kennis gesteld.

Vanwege de brand werden een aantal woningen rondom de koekbakkerij ontruimd. De bewoners werden in de buurt opgevangen. Het Hoendiep werd afgesloten voor het verkeer. Een personenauto stond in eerste instantie in de weg. Brandweerlieden hebben een raam ingetikt en vervolgens de auto weggeduwd zodat de hoogwerker uitgestempeld kon worden en de hoogte in kon. Flink wat Stadjers kwamen een kijkje nemen bij de brand. Rookwolken waren ver buiten de stad zichtbaar.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Foto: Jacob de Vries

Foto: Jacob de Vries

Rond 20.00 uur meldde de brandweer dat het sein brand meester is gegeven. “We hebben hard gewerkt en we hebben inmiddels het vuur onder controle”, vertelt Bosklopper. “Belangrijkste is dat de brand ook in het pand is gebleven en niet uitslaand is geweest.” Desalniettemin is de schade in het gebouw aanzienlijk. “Er is flinke rook, roet en waterschade. Waar de brand precies ontstaan is, is nog niet precies duidelijk maar het lijkt er op dat het vuur ontstaan is in de buurt van de bakoven en zich daarna razendsnel heeft ontwikkeld.” Stichting Salvage is inmiddels ter plaatse om de eigenaar te ondersteunen bij het afhandelen van de schade.

Om 21.00 uur werd het NL-alert ingetrokken. De brandweer is tot 21.30 uur bezig geweest met nabluswerkzaamheden en is inmiddels teruggekeerd naar de kazerne. De geëvacueerde bewoners zijn inmiddels ook weer terug in hun woningen.

In 2010 woedde er ook een grote brand bij Knol’s Koek
Het is niet voor het eerst dat er een grote brand woedt bij de Groninger Koekbakkerij. In november 2010 brak er ook brand uit waarbij het bedrijf volledig in de as werd gelegd. De oorzaak van die brand heeft men nooit kunnen achterhalen.