Woningcorporatie laat gehandicapte bewoners in hitte zitten

Een oplossing voor de snikhete appartementen in woontoren De Stadswerf in de Oosterparkwijk lijkt nog niet in zicht. “Zo kan het echt niet langer.”

Dinsdag rond het middaguur is de temperatuur in het appartement van Marja al opgelopen naar 29 graden. “Ik heb uitzicht op het westen dus de zon moet er nog in gaan schijnen. Over zes uur is het hier ver boven de dertig graden. Je kunt je voorstellen wat dat met mijn nachtrust doet.” Voor veel huurders zijn warme dagen als deze aanleiding om een dag naar het strand te gaan of om elders verkoeling te zoeken maar voor Marja en haar mede-flatbewoners gaat dat niet. “Wij zijn fysiek gehandicapt en kunnen niet anders dan in de buurt van onze woning blijven. Een dagje weg is wel mogelijk maar dat is zo’n onderneming dat je dagenlang bezig bent om dat te regelen.”

“Weten jullie hoe een luxaflex werkt?”
De problemen werden aangekaart bij woningcorporatie Nijestee die in eerste instantie welwillend reageerde maar sinds het tweede gesprek vorige week is het einde zoek. “We werden weggezet als kleine kinderen. Of we wel wisten hoe een luxaflex werkt. We zijn dan wel fysiek gehandicapt maar dat wil niet zeggen dat ik het in mijn hoofd allemaal niet meer op een rijtje heb. En dat het ook wel onze eigen schuld is om in een appartement te gaan wonen waarvan we wisten dat het op de zon stond.”

“Zonwering of airco installeren”
De bewoners hebben contact gezocht met de SP die direct voor de bewoners in de bres is gesprongen. “Er moet iets gebeuren”, zegt fractievoorzitter Jimmy Dijk van de partij. “Er moet zonwering komen of airco geïnstalleerd worden. De bewoners krijgen hier 24/7 zorg. Van de zorgmedewerkers krijgen we zelfs te horen dat ze tijdens hun werk bijna van hun stokje gaan omdat het te warm is.”

Volgens Marja is zonwering echter niet mogelijk. “Dat wil het architectenduo niet. Zoals het er nu staat is hun kindje en dat mag niet aangepast worden.” Jimmy Dijk is het daarmee oneens. “Kan niet bestaat niet. Ik zou bijna tegen deze architecten willen zeggen kom hier maar een weekje wonen in dit gebouw. Dan praten we dan verder.”