UMCG krijgt aardbevingsbestendige afdeling Psychiatrie

nieuws
Foto: atelierpro.nl

Atelier PRO en Vakwerk Architecten hebben de aanbesteding gewonnen voor het ontwerp van een nieuw centrum voor psychiatrie (UCP) van het UMCG in Groningen. De nieuwbouw vervangt het bestaande gebouw uit de jaren zestig.

Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met de aardbevingsbestendigheid van de constructie en flexibiliteit en uitbreidbaarheid van de installaties. “Ook de oriëntatie op de zon is belangrijk geweest bij het ontwerp. Daglicht is voor patiënten met een psychiatrische aandoening een zeer belangrijk onderdeel voor het creëren van een healing environment. Alle patiëntenkamers zijn gericht op de ochtendzon terwijl de huiskamers en de daktuinen juist middagzon krijgen,” zo schrijft Atelier PRO op haar website. Verder krijgt het complex een daktuin op de eerste verdieping. Het ca. 14.000m2 grote complex wordt via een tunnel en een luchtbrug verbonden met de rest van het ziekenhuis.

Wanneer gestart wordt met de bouw van het nieuwe complex is nog niet bekend.