Scholieren ontwerpen uitkijktoren voor Reitdiep-gebied

nieuws
Foto: Wilco van der Laan

Leerlingen van vier verschillende scholen hebben de afgelopen periode gewerkt aan een opdracht van het Groninger Landschap om een uitkijktoren te ontwerpen. Het ontwerp van RSG De Borgen uit Leek werd door een jury uitgeroepen tot het winnende ontwerp.

De opdracht was om een kijkvoorziening te ontwerpen voor in het Reitdiep-gebied. “In het gebied staan verschillende hoogspanningsmasten”, vertelt Michel van Roon van het Groninger Landschap. “Deze masten worden nu nog gebruikt voor de stroomvoorziening maar het is niet ondenkbaar dat de kabels in de toekomst ondergronds gaan en de masten dus in onbruik raken. Wat zouden we daar dan mee kunnen doen?” Leerlingen van het Praedinius Gymnasium, Harens Lyceum, Stadslyceum en De Borgen hebben de afgelopen weken gewerkt aan een oplossing en presenteerden afgelopen week hun plannen in het bezoekerscentrum Reitdiep in Noorderhoogebrug.

Uiteindelijk wonnen vier leerlingen van De Borgen met hun ontwerp ‘De Vogelspotter’. “Het ontwerp van de winnende groep viel op door zijn creatieve vormgeving, landschappelijke inpasbaarheid en praktische haalbaarheid.” De vier prijswinnaars ontvingen bloemen en felicitaties uit handen van de jury, bestaande uit Gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie), landschapsarchitect Mathijs Dijkstra en Het Groninger Landschap-directeur Marco Glastra.