Tuinvilla Klein Toornvliet mag toch niet verbouwd worden

wijken

De Gemeente Groningen heeft besloten om de vergunning voor de bouw van 8 zorgappartementen bij de monumentale villa Klein Toornvliet aan de Verlengde Hereweg in te trekken. Omwonenden en belangenorganisaties hadden begin dit jaar veel kritiek op de bouwplannen bij het Rijksmonument.

Erfgoedvereniging Bond Heemschut meldt dit vrijdag in een persbericht. De bouwvergunning wordt ingetrokken omdat de bouwplannen in strijd zijn met het bestemmingsplan Coendersborg. Het geplande gebouw kan niet gekarakteriseerd worden als bijgebouw, zoals in de vergunningsaanvraag stond. Ook is de tuin onderdeel van het monument en ligt er geen advies van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Zorginstelling Residentie Buitenzorg wilde 8 zorgappartementen gaan bouwen op het terrein van Villa Klein Toornvliet. Door het besluit komt ook de kap van twee bomen in de Engelse tuin van de monumentale villa te vervallen.