Tuinvilla Klein Toornvliet mag toch niet verbouwd worden

wijken

De Gemeente Groningen heeft besloten om de vergunning voor de bouw van 8 zorgappartementen bij de monumentale villa Klein Toornvliet aan de Verlengde Hereweg in te trekken. Omwonenden en belangenorganisaties hadden begin dit jaar veel kritiek op de bouwplannen bij het Rijksmonument.

Erfgoedvereniging Bond Heemschut meldt dit vrijdag in een persbericht. De bouwvergunning wordt ingetrokken omdat de bouwplannen in strijd zijn met het bestemmingsplan Coendersborg. Het geplande gebouw kan niet gekarakteriseerd worden als bijgebouw, zoals in de vergunningsaanvraag stond. Ook is de tuin onderdeel van het monument en ligt er geen advies van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Zorginstelling Residentie Buitenzorg wilde 8 zorgappartementen gaan bouwen op het terrein van Villa Klein Toornvliet. Door het besluit komt ook de kap van twee bomen in de Engelse tuin van de monumentale villa te vervallen.

Deel dit artikel:

  1. Waar is de Gemeente mee bezig!, Er zijn weinig mooie plekken in de stad Groningen, alles wat mooi is wordt volgebouwd met woningen en studio’s. Kijk eens met grote ogen naar de wijk Hoornse Meer, begin jaren 80 en 90 was dit een mooie sjieke nieuwbouwwijk, Nu hebben de meeste woningen een dakopbouw gekregen in verschillende formaten en alle kleuren van de regenboog. HET ZIET ER NIET UIT, dankzij de Gemeente. Erg jammer.

  2. Wij zijn heel blij met het heroverwegen van het desastreuze besluit van de gemeente Groningen. Het oordeel van de bezwarencommissie is gevolgd en daarmee is dit cultureel erfgoed, waar Johan Huizinga ruim 100 jaar geleden begon te schrijven aan zijn “Herfsttij der Middeleeuwen” , gered en kunnen de stadjers blijven genieten van dit unieke stukje geschiedenis langs de Verlengde Hereweg. Groningen, gefeliciteerd!

    De oud-bewoners en nabestaanden van Villa Klein Toornvliet, de families Beukema (1914-1968) en Mandema (1968-2011)

  3. Van harte gefeliciteerd met dit mooie nieuws. Zo’n fantastisch stukje Groningen moet worden blijven behouden. Mocht het ooit eens één keer met eigen ogen zien van dichtbij en was gelijk overdonderd. Wat een prachtige plek.

  4. Arnold en familie,
    Hartelijk gefeliciteerd met deze overwinning, als je er maar ingeloofd kunnen er bergen verplaatst worden. Wij komen graag het eens bekijken.
    Groetjes Rein en Anja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *