CNV: “Gratis dagje reizen sympathiek, maar provincie word eens wakker”

Provincies moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor de werkomstandigheden in het openbaar vervoer. Die oproep doet vakbond CNV na het voorstel om een dagje gratis vervoer aan te bieden na de stakingsperikelen.

“Een sympathiek gebaar voor de reizigers om hen een dag gratis te vervoeren”, zegt Hanane Chikhi van CNV. “Maar ik vraag de provinciebestuurders ook om zich eens goed te bezinnen op wat hier nu werkelijk aan de hand is. De staking heeft een diepere oorzaak, namelijk een diepe onvrede bij de chauffeurs over de almaar toegenomen werkdruk, het gejaag en het geknijp in de roosters. Dat is vooral het gevolg van een doorgeslagen marktwerking, waarbij vervoerbedrijven alles doen om een aanbesteding binnen te slepen. Dat gaat uiteindelijk ten koste van de chauffeurs en de reizigers.”

Niet één dag Sinterklaas spelen
“De chauffeurs hebben nu op de rem getrapt en een duidelijk signaal afgegeven. Niet alleen aan de werkgevers, maar ook aan opdrachtgevers. De provincies moeten niet alleen één dag Sinterklaas willen spelen, maar ook echt hun verantwoordelijkheid nemen voor de werkomstandigheden in het openbaar vervoer.”

Eerste reacties op cao-akkoord positief
Het afgelopen half jaar werd verschillende keren het werk neergelegd door de chauffeurs vanwege onvrede over de hoge werkdruk en de lage salarissen. Afgelopen zondag werd er een cao-akkoord bereikt tussen de vakbonden en de werkgevers. “De eerste reacties uit het land zijn overwegend positief. De chauffeurs zijn blij dat er eindelijk een resultaat is, met concrete afspraken.”

Het akkoord wordt volgende week voorgelegd aan de leden. Dit gebeurt op achttien verschillende plekken in het land, waar chauffeurs hun mening kunnen geven.