Zonneboten neergestreken langs kades Zuiderhaven

Zonneboten die meedoen aan de race Solar Sport One zijn sinds vanmorgen neergestreken in de Zuiderhaven tegenover roeiclub de Hunze. Daar maakten de piloten en teams zich op voor de eerste uitdaging van dit tweedaagse evenement. Een race van 52 kilometer van de stad de provincie in en weer terug en dat maar liefst twee keer.

“We bouwen bijna dag en nacht met een team aan deze boot. We strijden tegen de rest van de teams. Omdat we draagvleugels onder de boot hebben en de zon goed schijnt proberen we veel op de vleugels te varen en zo efficiënt mogelijk te racen”, zegt Bjorn Koning van ROC Friese Poort uit Sneek vanuit zijn knaloranje boot.

Ton Jansen van sponsor en medeorganisator Van Wijnen legt uit wat het belang is van het bouwbedrijf om mee te doen aan Solar Sport One 2018: “Wij zijn een behoorlijk innovatief en duurzaam bouwbedrijf en daarom past de sponsoring van een zonnebootrace precies bij ons.”

Vanavond doen alle deelnemers mee aan een grachtenparade. Deze start om half acht bij de Sluiskade en gaat door de hele diepenring. Mensen die de boten live willen volgen kunnen deze app downloaden.