Rook en hulpgeroep in oud PostNL-gebouw

De Groninger brandweer heeft de afgelopen dagen geoefend in het oude PostNL-gebouw aan de Achterweg nabij het Hoofdstation. “Voor zulke oefeningen is een pand als dit ideaal omdat je hier alles mag en kan en waarbij er zelf met water geblust mag worden.”

Het is rond de klok van 13.30 uur als er rookontwikkeling ontstaat op de eerste verdieping van het gebouw. “Help, help,” klinkt het vanuit één van de ruimtes. Voor het pand staat een man die het alarmnummer heeft gebeld. “We hebben het pand gekraakt en ineens is er brand ontstaan”, vertelt hij tegen de centralist op de meldkamer. “We waren met vijf man binnen, en ik sta nu alleen buiten. Komen jullie snel? En geen politie hè?” Het is het scenario dat de afgelopen dagen door zo’n veertig brandweerlieden beoefend werd. En dat gebeurde zo realistisch mogelijk met rookgeneratoren, lichtslangen en zogenaamde Lotus-slachtoffers. Dit zijn mensen die gespecialiseerd zijn in het zo echt mogelijk uitbeelden van verwondingen.

Hoge moeilijkheidsgraad
Pieter Timmer is degene die de oefening heeft opgezet. “In deze oefening zaten verschillende elementen die als pittig kunnen worden beschouwd. Het was bijvoorbeeld heel moeilijk om de vuurhaarden te lokaliseren omdat de aanvalswegen van brandweerwagen tot incident erg lang waren en de ruimtes tjokvol rook stonden.” Ben de Geus is bevelvoerder op één van de bluswagens en ondanks de hoge moeilijkheidsgraad is hij tevreden. “We hebben altijd onze leermomenten en daarom doen we dit ook maar volgens mij ging het prima.”

O-bundels
Behalve het blussen van de brand en het redden van de slachtoffers was de oefening bedoeld om een nieuw aflegsysteem te testen. “Klopt, dat zijn de zogenaamde O-bundels. Dat is een blussysteem op lage druk dat onder andere ideaal is bij het blussen van branden in hoge gebouwen. Het is ook een systeem waarmee meer bluswater voor handen is dan als er met hogedruk wordt geblust.”

“Dit zouden we veel vaker moeten doen”
De Geus laat ondertussen weten erg tevreden te zijn over de oefenlocatie. “Dit is het ideale voorbeeld van een complex gebouw. Het zijn allemaal gangen en kamertjes. Oefenen in zo’n slooppand is prachtig omdat je alles mag. Eigenlijk zouden we dat veel vaker moeten doen.”