Groningse Sarina Boskamp wint hoofdprijs bij landelijke dichtwedstrijd

Met het gedicht ‘een rotweek’ won Sarina Boskamp zondagavond de hoofdprijs van de landelijke dichtwedstrijd Kinderen & Poëzie. De wedstrijd wordt ieder jaar gehouden, en is bedoeld voor alle leerlingen in het basisonderwijs. Sarina, leerlinge van de Bisschop Bekkerschool in Paddepoel, kreeg de prijs van de kinderjury.

Sarina schreef het gedicht nadat ze zelf een rotweek had gehad. “Het gedicht heet ‘een rotweek’, het gaat eigenlijk over een rotweek van mij, maar iedereen kan zijn eigen draai eraan geven”, vertelt Sarina. Ze schreef het gedicht naar aanleiding van haar overleden stiefopa, en haar vader die in België woont. “Dat is best wel raar voor mij, want eerst had je nog een vader, en dan in een keer zie je hem gewoon niet meer”.

Volgens cultuurcoördinator Mirjam Pepplinkhuizen zat het schrijven er bij Sarina altijd al in. “Ze is heel creatief, en we doen op school heel veel aan poëzie, bijna wekelijks”, vertelt Pepplinkhuizen. “Sarina is ook wel een kind dat dichten gebruikt om haar emoties te verwerken, en ik denk ook wel dat zij daarin gegroeid is. Er staan prachtige zinnen in, bijvoorbeeld over een vaderdag zonder vader, een alfabet zonder letters. Dat je dat kan bedenken als je in groep 8 zit, dat vind ik heel knap.”