FNV sluit zich aan bij staking streekvervoer: vanaf woensdag geen bussen

nieuws
Foto: Abdu Hussein

Vakbond FNV heeft zich maandagavond aangesloten bij de eerder aangekondigde staking in het busvervoer. Daarmee is duidelijk geworden dat er vanaf woensdag geen bussen rijden.

“De FNV en de werkgevers in het streekvervoer zijn er niet uitgekomen”, zegt Paula Verhoef van vakbond FNV. “Na overleg met de leden vanavond is besloten tot verdere acties over te gaan. Dit betekent dat de eerder aangekondigde stakingen vanaf woensdag doorgaan voor onbepaalde tijd.” Eerder op de dag liet vakbond CNV al weten voor 72 uur te gaan staken.

Onderhandelingen muurvast
De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de ongeveer 12.000 werknemers duurt al ruim een half jaar. Ondanks eerdere stakingsdagen en twee onderhandelaren die de gesprekken vlot moesten trekken, zitten de onderhandelingen muurvast. “De laatste jaren is de werkdruk in het streekvervoer gierend uit de hand gelopen. We hadden gehoopt eruit te komen, er zijn zelfs bemiddelaars ingezet. Ondanks die handreiking van onze kant zijn werkgevers totaal onredelijk en willen ze niets afspreken”, aldus Verhoef.

Furieus
De werkgevers laten weten furieus te zijn. “We hebben concrete voorstellen gedaan en tijd gevraagd om deze door te rekenen”, zegt Fred Kagie van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer. “Dat is nu weer niet goed. Nu krijgen onze reizigers de volgende staking voor hun kiezen, in een week van hertentamens en grote evenementen zoals de TT in Assen”.

“Ga alsjeblieft niet staken”
Vorige week riepen verschillende instellingen in de stad de buschauffeurs nog op om niet te gaan staken. Op de Hanzehogeschool vindt deze week de laatste tentamenweek van dit studiejaar plaats. “Voor veel studenten is het er op of er onder”, aldus de Hanze Studenten Belangenvereniging. Ook op het Parcival College vindt deze week een toetsweek plaats. “Ongeveer de helft van onze leerlingen is afhankelijk van busvervoer”, zegt rector Ton Wijnbergen. “Zij zullen een andere manier moeten zoeken hoe ze op school komen. Ons schooljaar biedt namelijk niet de ruimte om de toetsweek uit te stellen.”