CDA Groningen: Weg met hoogbouwplannen Reitdiephaven

nieuws

De CDA-fractie in de Gemeente Groningen dient woensdag een motie in om de hoogbouwplannen bij de Reitdiephaven los te laten. Volgens de partij is het draagvlak voor de hoogbouw in de buurt dermate klein dat er naar alternatieven gekeken moet worden.

Twee week geleden legde het College van B&W drie scenario’s aan de gemeenteraad voor:  een 53 meter hoge woontoren, woningbouw die niet hoger wordt dan 24 meter (het huidige bestemmingsplan) of een woontoren die lager wordt en verder van de haven komt te staan. ‘Het stadsbestuur geeft ons drie varianten waarbij zij ons in feite in een soort hoogbouwfuik laten zwemmen. Het lijkt op een hardnekkige tunnelvisie om samen met de aanwezige aannemer de hoogte in te willen,’ aldus CDA-raadslid Rob Lamers.

Wijkbewoners en exploitanten van de jachthaven zijn niet blij met de bouwplannen, omdat door de woontoren het karakteristieke aangezicht van de wijk aantast.

Deel dit artikel:

 1. Als je draagvlak van de omwonenden belangrijk vindt moet je hoogbouw volledig onmogelijk maken, want er zijn toch altijd tegen.Grauwe middelmaat is het devies. Dat zit er nog steeds in bij de Nederlander ondanks de oprispingen van de jaren 60 en zeventig.

 2. Als je draagvlak onder je inwoners onbelangrijk vind beland je al snel in een dictatuur/communistisch regime. De meest belangrijke stem is die van de bevolking, van je omgeving, van je inwoners. Jammer dat Het CDA niet eerder haar bezwaren kenbaar heeft gemaakt, Maar goed, beter laat dan nooit en voor Groningen misschien de opstap naar grondgebonden woningen ipv in beton gegoten hoogbouw v.v. kijkgaten. Spijtig genoeg wordt op een steenworp afstand nu wel een betonnen woonhol neergezet.

  1. U heeft wel gelijk over draagvlak. Ontbreekt daar ook volledig. Overigens is het CDA Groningen net als stads partij van meet af aan al tegen.

  2. Ik denk dat er onder de toekomstige bewoners een enorm draagvlak is voor die flat. Tegenwoordig wordt er maar al te makkelijk dictatuur geroepen als er een onwelgevallig besluit wordt genomen.

 3. hoogbouw is zeker een goed idee maar niet op plaatsen waar veel tegenstand is. ga de focus richten op het oude suikerunieterrein die uitermate geschikt is voor hoogbouw en dan bedoel ik ook hoogbouw. veel woningen en relatief weinig ruimte kun je hier samen laten komen. de gemeente groningen doet er trouwens goed aan om de middeleeuwse gedachte van “er mag niets boven de martinitoren uitsteken” nu eindelijk eens te laten varen. maak er daar een klein manhattan van. de bijbehorende natuurgebieden (oude vloeivelden en stadspark) liggen er al

 4. Hoogbouw hoort in een stad en is mooi. Of moet de stad een tweede Beijum worden? Als men geen hoogbouw wenst, dan zijn er toch dorpen genoeg?

 5. Hoe hoog (of laag) dan ook, kijkend naar de woningen/architectuur die de Reitdiephaven hebben gemaakt tot wat het is, zal elke woontoren daar als een etterende puist zijn. Het is en blijft een spuuglelijke betonnen doos met slechts één doel: zoveel mogelijk bewoners per vierkante meter.

 6. Een goed volksvertegenwoordiger woont te midden van zijn/haar stemvee. Dat deze Lamers nu net in Reitdiep woonachtig is, maakt zijn verhaal enkel geloofwaardiger en toont aan dat ook hij zich zorgen maakt om zijn directe omgeving.

  Dit zou je juist toe moeten juichen.

   1. In tegenstelling tot jou Marcus, sta ik midden in de echte wereld. Sterker nog, hier om mij heen kijkend aan de haven van een dorpje aan het Gardameer, valt het mij op dat hoe graag projectontwikkelaars/souteneurs ook willen, de gemeentes rondom dit meer geen extreme hoogbouw toestaan. Toch staan er door architecten(!) jawel ze bestaan nog, ontworpen moderne villa`s welke opgaan in de rest van de omgeving, veelal bestaande uit bebouwing wat er rond 1850 tot eind `60 er jaren is neergezet.

   2. Tuurlijk want het Gardameer kun je 1:1 vergelijken met een stukje stad dat 10/15 jaar geleden nog gewoon een weiland was. Rare man.

 7. Waar zie jij staan dat ik het over de woonwijk Reitdiep schrijf in mijn laatste posting? Het schijnt in Nederland nu ook warm te zijn, ben je soms door de warmte bevangen Marcus?
  Als wij jou zin doordrijven verandert Groningen in Almere 2.0 volgestouwd met hoogbouw, studenten en bakkfietsen. Je kunt niet altijd je zon doordrijven Marcus, je woont niet alleen op de wereld. Je zou eens naar hier moeten komen, nu zo voor de vakantieperiode is het aangenaam vertoeven, het lijkt op Groningen in de bouwvakperiode.

  1. Schijnbeweging Middenweg. Dit gaat over de Reitdiepwijk. Op vakantie zou het nooit of te nimmer in mij opkomen de OOG website te bezoeken laat staan in discussie te treden met de malloten die zich er ophouden.

   1. Begrijpend lezen gaat jou nog altijd niet goed af Marcus. Er staat toch overduidelijk gebouwd tussen 1850 en de 60` er jaren. De start van woningbouw in de Reitdiepwijk was volgens mij rond 2002-2003 De huizen aan het Tjariet en Zijlsterried werden als eerste gebouwd. Een concollega van mij is daar toen gaan wonen, vandaar dat ik het mij nog enigszins herinner.

    Vakantie is voor mij enkel datgene doen waar ik zelf zin in heb, rekening houdende met mijn naasten. Dus dagelijks een uurtje tot een paar uurtjes op het water doorbrengen, `s avonds lekker eten en voor de rest zo weinig mogelijk, en vanzelfsprekend de accu goed doorladen, vandaar dat wij daarom ook altijd voor de bouwvakperiode gaan. Ik bezoek dagelijks de site van Oog, ik ken ook gasten hier welke dagelijks voetbal kijken, die bestaan er dus ook. Wellicht dat het afkicken van malloten als jij mij er toe doen bewegen om ook tijdens zon- en feestdagen en vakantie te reageren, er moet tenslotte aan lieden als jij blijvend tegengas gegeven worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *