Bijzondere vondsten bij voormalig vrouwenklooster

nieuws

Studenten van de Rijksuniversiteit hebben enkele bijzondere vondsten gedaan bij de plek van het voormalige vrouwenklooster Yesse in het buurtschap Essen tussen Groningen en Haren.

Er werd onder meer een pauselijke bulla aangetroffen. Dat is een zegel in lood met daarop een beeltenis van de toen heersende paus Honorius de 3e. Hij was paus van 1216 tot 1227. Dat betekent dat de zegel afkomstig is uit de beginjaren van het klooster. Het klooster bestond van 1215 tot 1595. Al eerder werd er een dergelijke zegel gevonden.

Daarnaast werd er meer duidelijk over de fundering en de ondergrondse waterafvoer. Ook werd een loden broche of mantelspeld (fibula) aangetroffen met het tafereel van Sint Maarten die zijn mantel deelt met een bedelaar.

De opgravingen zijn voorlopig afgerond. Volgend jaar gaan de studenten van de RUG er opnieuw aan de slag.