17-jarige jongen eerst in daklozenopvang Schoolstraat, nu in hotel (Update)

nieuws
Foto: Ellen Grondijs

Een 17-jarige jongen heeft vrijdag- en zaterdagnacht samen met zijn moeder overnacht in de opvang voor daklozen van Het Kopland in de Schoolstraat. Fotograaf Joram Krol trof samen met de stichting Straatwijs de jongen aan, maakte een foto en plaatste deze op Twitter en Facebook. Daarna ging het bericht viraal. Straatwijs regelde zondagavond een hotel voor de jongen en zijn moeder.

Volgens de gemeente had dit niet mogen gebeuren. “Er zijn allerlei mogelijkheden om een minderjarige te helpen. Als kinderen nog geen 18 jaar zijn vallen ze onder  jeugdhulpverlening. Op voorhand zou het niet moeten kunnen dat een minderjarige op straat staat”, aldus woordvoerder van wethouder Ton Schroor, Hans Coenraads.

De stichting Straatwijs en Joram Krol troffen de jongen samen met zijn moeder aan tegenover de nachtopvang. Omdat zij de situatie zo schrijnend vonden hebben ze zondagavond op eigen kosten een hotel voor de twee geregeld. Vanmorgen werd Siebe Zwerver van Straatwijs gebeld door het Wij Team Groningen. “Ook zij hebben op dit moment geen oplossing maar hopen wel er dat voor het einde van de dag een oplossing gevonden is. Mocht dit niet lukken dan zal Straatwijs nogmaals een hotelovernachting boeken. En wij blijven de publiciteit zoeken want dit mag niet zo voortduren”, zegt Siebe Zwerver van Straatwijs.

De gemeente, het Wij Team Groningen en de stichting Straatwijs zijn nu in overleg wat er moet gebeuren.

Update: Na overleg tussen de gemeente, Wij Groningen en Straatwijs is er een voorlopig, voor twee dagen, een oplossing gevonden. Zie onderstaande tweet: