Vindicat raakt bestuursbeurs kwijt

Studentenvereniging Vindicat raakt de bestuursbeurs van de RUG en Hanzehogeschool voor dit studiejaar definitief kwijt. Het kost de vereniging ruim 33 duizend euro.

Het besluit is genomen omdat Vindicat een geweldsincident van afgelopen december niet heeft gemeld, terwijl dit wel was afgesproken in een gedragscode. Bij het incident werd een lid van Vindicat in de sociëteit mishandeld door twee andere leden. De twee verdachten komen binnenkort voor de rechter.

Door de maatregel verliezen de bestuursleden van Vindicat definitief hun financiële compensatie voor dit jaar. Vorig jaar werd de compensatie al opgeschort, na diverse incidenten. Als Vindicat in de zomer van dit jaar niet voldoet aan enkele strikte voorwaarden, dan kan ze definitief worden uitgesloten van financiële compensatie. Ze wordt dan ook uitgesloten van officiële  plechtigheden.

‘Vindicat betreurt het dat de beurzen door de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool zijn ingetrokken, maar heeft begrip voor deze beslissing,” zegt het bestuur in een verklaring. “Het bestuur neemt verantwoordelijkheid voor de gemaakte fout en hoopt de instellingen zo snel mogelijk te kunnen overtuigen de beslissing terug te draaien. Sinds het afgelopen jaar is de vereniging een proces gestart om de gewenste verandering door te voeren. Hierin werken wij naar een veiligere cultuur voor al onze leden. Wij hebben met de maatregelen die het bestuur heeft genomen na het incident van 3 december 2017 duidelijk gemaakt de gewenste verandering binnen onze vereniging serieus te nemen.’

Deel dit artikel:

 1. Wauw, 33K, nog ff en ze moeten de tent verkopen!
  Waarom kregen die patsers uberhaupt subsidie? Geld dan, morele subsidie kunnen ze wel gebruiken

  1. Het gaat niet om inkomsten voor Vindicat, maar voor haar bestuurders. De vereniging zou dit zelf ook wel kunnen ophoesten. minder dan twee tientjes per lid . Als ze hun accreditatie kwijt raken doet dat meer pijn maar niet financieel, maar dat zal niet het einde van Vindicat zijn, wel het einde van de invloed die Universiteit en Hanze kunnen uitoefenen op de gang van zaken binnen de vereniging. Dus of het intrekken daarvan nou zo verstandig zou zijn? Je moet de vereniging ook de kans geven een nieuwe mores te ontwikkelen (of de oude mores terug te krijgen waarbij men wat meer beschaving toont en zich niet als onopgevoede kleuters meer gedraagt maar als Dames en Heren.

 2. Ik snap ook niet goed waarom gezelligheidsverenigingen subsidie zouden moeten ontvangen van onderwijsinstellingen. Het lijkt mij beter dat men zich primair op onderwijstaken richt.
  Het zou mij niet verbazen wanneer er nog veel meer van dit soort zaken gesubsidieerd worden die niets met onderwijs te maken hebben.

  1. Omdat universiteiten het vanouds belangrijk vinden dat studenten zich ook buiten hun direct studie om ontwikkelen. De bedragen vallen ook in het niet bij 643 miljoen die de Universiteit jaarlijks uitgeeft.

  2. @Bart @Jack De RUG en Hanzehogeschool verstrekken uit het Profileringsfonds financiële ondersteuning aan studenten die een bestuurs- of medezeggenschapsfunctie hebben, aan studenten die studievertraging oplopen door bijzondere (familie-)omstandigheden en/of door het beoefenen van topsport. Het gaat om vele verenigingen en vele studenten. Een studentbestuurder kan aanspraak maken op 6 beursmaanden. Eén beursmaand is goed voor €444,20. Lees hier meer: https://www.rug.nl/about-us/organization/rules-and-regulations/onderwijs/graduation-fund-regulations

   1. @Jorien
    Bedankt voor je toelichting!
    Krijgen studenten ook zo’n beurs wanneer ze bestuurljk werk doen bij serieuze organisaties als Vluchtelingenwerk, het Oranjefonds of vergelijkbare organisaties. Of gaat het alleen om organisaties binnen de universitaire biotoop.

    Eerljk gezegd vind ik dat dit soort mastschappelijke klussen niet hesubdidieerd zouden moeten worden.
    Dat geldt ook voor studentendportverenigingen ed . Dat kan prima door decstudenten zelf worden opgebracht.

   2. Dank voor de uitleg! Ik stond op het verkeerde been, door het noemen van een totaalbedrag.
    Het gaat er dus om dat de individuele bestuurders hun beurs kwijt zijn. En die bestuurders vervangen helpt (de nieuwe bestuurders) ook niet (aan een beurs).

    Dus, of de vereniging en hun toekomstige bestuurders hier van zullen leren, is nog maar de vraag.
    Wellicht komen ze zo alleen nog maar verder van de RuG te staan.

    Toch vind ik het een terechte straf, zogezegd: als je je als vereniging zo gedraagt, dan past geen subsidie
    voor het besturen van een dergelijke organisatie

 3. Dat het een gezelligheidsvereniging is dat wil ik nog wel geloven. En dat als je jonge mensen veel laat drinken dat er dan een grote kans is op geweld, daar wil ik ook nog wel in meegaan. Waarmee ik geweld niet vergoelijk uiteraard.
  Wat me meer tegenstaat is de conservatieve inslag van zo’n club. Dwepen met Latijnse spreuken, enorm koningsgezind zijn en vasthouden aan oude rituelen. Als progressieve student heb je in ieder geval weinig te zoeken.

 4. Het is niet zozeer Vindicat waar ik me aan erger. Het is de symboolpolitiek van de RUG, Hanze en het 050 gemeentebestuur. Elke andere ondernemer was zijn vergunning allang kwijt geweest. De “vriendjes” van Vindicat mogen gewoon lekker. door.

  Wat ligt dit er dik boven op!

 5. Inderdaad mee eens, laat ze hun eigen broek maar ophouden. Maar wat een gedoe om een vechtpartijtje. Die hadden ze wel moeten aangeven als dat de afspraak was. Maar er zijn geen moorden gepleegd. Ik zag elk weekend wel iemand een knal op zijn bek krijgen toen ik nog wat meer in het centrum ging stappen en dat waren meestal geen vindicaters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *