“Met een beetje geluk heb ik een 5,5 gehaald”

De eindexamens voor de middelbare scholieren zijn de tweede week ingegaan. De leerlingen VMBO T maakten zich woensdag op voor het examen Handvaardigheid.

“Heel veel grote vakken hebben we inmiddels gehad”, vertelt eindexamensecretaris Petra de Vries van het CSG Wessel Gansfort. “Inmiddels zie je dat het langzaam tijd wordt voor de exotische vakken.” Die term is een schoolbegrip waarmee de examens bedoeld worden waarbij er niet zoveel leerlingen in de zaal zitten. Handvaardigheid, of eigenlijk het examen Beeldende Vorming is daar een voorbeeld van met maar vijftien scholieren in de gymzaal.”

“Ik denk dat ik wel een 5,5 gehaald heb”, zegt Free Klaasing die rond half elf uit de zaal komt gelopen. “Maar het was niet een makkelijk examen. Veel open vragen waarbij gevraagd werd om argumenten aan te dragen.” Klaasing doelt daarmee onder andere op een vraag waarin gesteld wordt dat het kunstwerk Feestaardvarken in Arnhem door de kunstenaar weggehaald zou worden, maar dat de buurt zich hiertegen verzette. Aan de leerlingen werd gevraagd om twee redenen aan te dragen om het kunstwerk weg te halen. “Dat vond ik een hele lastige vraag.”

Voor veel VMBO T leerlingen zit de eindexamenperiode er inmiddels op. Voor hen is het wachten op de uitslag die straks in juni verwacht wordt.