Huiszwaluwen maken gretig gebruik van keileem op de Madijk

De keileem die Natuurmonumenten deponeert op de Madijk in natuurgebied De Onlanden wordt gretig gebruikt door huiszwaluwen. De vogels nestelen massaal in de aangrenzende wijk Ter Borch en de bewoners zijn blij met de zwaluwen en de nieuwe kleur van de nestjes.

“Het is hartstikke leuk. We hebben twee nesten naast elkaar. Omdat de klei, eigenlijk keileem, geel is zie je dat de huiszwaluwnesten dit jaar voor het eerst gele plekken hebben”, aldus Indrani Storch, bewoonster van Ter Borch.

René Dantuma van Natuurmonumenten legt uit: “De klei die in De Onlanden van nature voorkomt is niet heel erg geschikt om nesten te bouwen. Soms valt zo’n nest daarom gewoon naar beneden. Maar nu, met deze gele keileem uit Drenthe, lijkt de stevigheid van de nesten een stuk beter. En de vogels weten de kunstmatige poelen met leem goed te vinden”.

Natuurmonumenten vindt het project zo’n groot succes dat ze dit broedseizoen de keileem blijven aanvullen. Als het droge weer aanhoudt wordt om de dag het leem met slootwater overgoten.