Grote stijging aantal afspraakbanen in Groningen

Het aantal afspraakbanen in de stad Groningen is sterk gestegen. In 2017 moesten in de arbeidsmarktregio Groningen en Noord-Drenthe 1500 afspraakbanen gerealiseerd zijn. Dat zijn er uiteindelijk ruim 3200 geworden.

De arbeidsregio Groningen wijkt met dit hoge aantal afspraakbanen duidelijk af van het landelijk gemiddelde. “Het grootste compliment is aan de werkgevers die zich hiervoor hard maken” aldus Roeland van der Schaaf (Arbeidsmarktregio Groningen en Noord-Drenthe). “Deze banen zijn hard nodig om iedereen mee te laten doen, ook voor diegenen waarvoor meedoen niet altijd vanzelfsprekend is.”

Afspraakbanen zijn werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die niet in staat zijn zelf het minimumloon te verdienen.

De arbeidsregio’s in Nederland sloten in 2013 een sociaal akkoord om in 2017 zo’n 33.000 afspraakbanen te realiseren. In Groningen en Noord-Drenthe werd afgesproken dat zowel het bedrijfsleven als de overheden in de regio in totaal 1500 van deze werkplekken zouden creëren. Als dat niet zou lukken, zou er een quotum ingesteld worden.