Groningen-Jabalya veroordeelt bloedbad

nieuws
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De stichting Groningen-Jabalya veroordeelt het Israëlische bloedbad ten scherpste.

“Om de slachtoffers van het bloedbad te steunen roepen wij Groningers op om geld te storten voor medische hulp op bankrekeningnummer NL 92 INGB 0006 6876 78 t.n.v. St. Groningen-Jabalya o.v.v. “noodhulp”. Het geld gaat naar de Palestine Medical Relief Society PMRS, de belangrijkste onafhankelijke medische hulporganisatie in het gebied”, schrijft de stichting.

Op donderdag 17 mei om 20:00 uur houdt Groningen-Jabalya een bijeenkomst vanwege de Naqba in het Heerenhuis, met de film “ Mohammad & Jafar” en regisseur Marcel Goedhart. Het is 70 jaar geleden dat de Palestijnen uit Israel verdreven zijn.

De stichting Groningen- Jabalya  is eind mei gastheer van het vijfde internationale Gaza Vrijheids Flottielje. Die bestaat uit vier schepen die vanuit Scandinavië Gaza proberen te bereiken om aandacht te vragen voor de hachelijke situatie van de bevolking. Twee grotere schepen varen over zee, de twee kleinere gaan binnendoor. Ze worden op 27 mei verwacht aan de Hoge der A.

Deel dit artikel:

 1. Maar ondertussen sponsert de gemeente wel de Israëliers Guy and Rony voor een half miljoen per jaar.

  Tijd voor een totale boycot van Israël. Inclusief deelnamen aan dat zielige songfestival.

   1. Heeft heel veel met elkaar te maken. Laat Israël zelf Guy and Roni betalen. Scheelt weer een paar kogels en traangasgranaten.

    En kunnen Groningse arme kindjes wel mee op schoolreis, en wel op een sport of muziekles.

    Waarom sponsort bescheiden provinciestadje Groningen eigenlijk moderne dans voor een half miljoen? Waar slaat dit op? En dit nadat een Palestijns jeugdtheater-groep, die uitgenodigd was voor Jonge Harten, tijdens Tweede Intifada van Zionisten een uitreisverbod kregen. Van een morele ranzigheid die niet in woorden is uit te drukken.

    Israël probeert de twee miljoen mensen in Gaza op smerige wijze te vernietigen. Door ze alle menselijkheid en hoop te ontnemen. Deel van totaal niet radicale Palestijnen (20% was Christelijk)is daardoor in de armen van – na veertig jaar bezetting – terroristische Hamas gedreven. Waardoor dappere Zionisten nu aan de grens van ghetto Gaza er op los kunnen knallen.

    Ben helemaal met klaar dat Israël. Aan de grens met de bezette Golan zorgen ze voor luchtdekking voor Al Qaeda en een aan ISIS gelieerde groepering (gouvernaten Quinetra en Dara). En als het Syrische leger zich tegen die luchtaanvallen verdedigt, beschuldigen de Israeliers de Iraniërs van een raketaanval. Ziek.

 2. Bespottelijk! Wie is eigenlijk begonnen met rotzooi trappen? Ja, Hamas met geld uit Iran! Mag Israël zijn eigen land niet verdedigen? Ze hebben genoeg waarschuwingen gegeven. Daarom: eigen schuld, dikke bult!

  1. Duurde een jaartje of veertig bezetting voordat de terroristen van Hamas zich oprichtten.

   Veertig jaar waarin de Palestijnen steeds meer kapot gemaakt werden. Ik denk dat ik sneller mijn geduld kwijt was.

   De rotzooi is begonnen met het Zionistisch pamflet in de negentiende eeuw (lang terug he?). Waarin Theo Herzl stelde dat alle autochtone volken tussen Middenlandse Zee en Eufraat maar moesten optyfen.
   De Dreyfuss affaire lag hieraan ten grondslag overigens. Een Frans-Joods militair werd ten onrechte, en als gevolg van antisemitisme, van landverraad beschuldigd.

 3. Gaat er ook (weer) Groninger subsidie heen? Grootste gedeelte van het geld zal gebruikt worden voor propaganda en wapens. Een oplossing wordt er in ieder geval niet mee betaald, het zorgt er alleen maar voor dat het nog tientallen jaren zal doorgaan.

  Mensen, geef lekker geld aan projecten in Nederland, voor Nederlanders. Dan weet je in ieder geval zeker dat er iets goeds mee gebeurd. Of anders aan een weeshuis in Afrika, of een voedseltransport naar Venezuela. Geef het in ieder geval aan mensen die een visie hebben om wat te maken van hun leven in plaats van nog duizenden jaren elkaar af te maken voor een stukje land.

  Het is ook nog voornamelijk inteelt daar. Dat verzin ik niet, zoek het maar even op.

   1. @VSH, ik zou inderdaad kiezen voor een mooi leven in plaats van een heel leven te strijden voor een religie en wat heuvels. Beide zijden hebben een punt. Maar een oplossing zal er nooit komen. Dan zou ik mijn leven, en dat van mijn kinderen, besteden aan wat positiefs in plaats van eeuwen lang oorlogje te spelen en niet mijn kinderen vol haat laten opgroeien. Want het zal nog eeuwen lang doorgaan. Ik zou dus inderdaad wel een ander plekje zoeken om te leven.

    Maar dat is ook niet de vraag. De vraag is of mensen geld willen storten. Nou nee, dat zou ik nooit doen. Omdat het weggegooid geld is. Je zag die filmpjes alweer gaan waar de Hamas de hekken doorbrak met wapens zwaaide en riep “we gaan de joden afmaken”. Dan ben ik niet verbaasd dat er daarna 53 Hamas strijders omkomen. En dat zal de komende tientallen jaren niet veranderen. Geld zal naar propaganda en wapens gaan. En het is zo’n probleem dat het ook niet meer samen te vatten is in een enkele reactie. Zelfs specialisten die de hele geschiedenis kennen komen er niet meer uit. Het gaat allemaal om religies, terreur, oude vetes, etniciteit, etcetra. Beide groepen zijn fout. Dan maken ze elkaar daar maar lekker af. Er is schijnbaar maar 1 oplossing en dat is als de ene partij de andere heeft afgemaakt.

    Als ongelovige bekijk ik die oorlogen en ben blij dat mijn ouders en enkele generaties daarvoor in ieder geval niet in die sprookjesboeken zijn gaan geloven. Door religies verliest het gezonde verstand. Ik heb de joden ook weleens de moderne nazi’s genoemd. Je kan geen partij meer kiezen, allemaal hebben ze bloed aan de handen. Lekker daar laten die problemen en niet naar Europa importeren.

   2. Ben dan zelf wel sinds mijn dertigste gelovig, maar zou voor mijn géén religieuze zaak zijn. Gewoon de koppige instelling van ik “ik laat mij, en laat staan mijn familie of geliefden niet wegjagen”. Nergens, en nooit niet.
    Niet door criminelen in mijn stamkroeg, niet door hooligans van de tegenpartij in het FC Groningen stadion, niet door cultuurverrijkende kanaenparels op een Amsterdamse stoep. Gewoon niet. Misschien een autistisch trekje, maar sommige grenzen worden bij mij niet overgegaan.

    Snap daarom de decennia lang psychisch gemartelde gevangen uit de Gaza Ghetto wel. Ook omdat het als verraad voelt aan de Palestijnen die eerder door Zionistisch geweld zijn gesneuveld.

    Waar kunnen Palestijnen heen? Hun Arabische broeders laten hun keihard vallen. Ook als het om opvang gaat. De Syrische regeringen/regimes zijn het barmhartigst geweest. Het Palestijnse Yarmouk (stedelijke bebouwing trouwens) camp in Zuid-Damascus wordt nu vooral door de Syrisch-Palestijnse Liwa al Quds van ISIS gezuiverd.
    Maar het is verder te treurig voor woorden wat de omringende landen voor de Palestijnen willen doen.

    Oplossing is zeer moeilijk. Maar met je gechargeerde uitspraak over Joden ben ik het niet eens. Genoeg Joden en ook Israëlische Joden die zich krachtig tegen Zionisme uitspreken/verzetten. Bijvoorbeeld:Noam Chomski, Finkelstein, Vanunu (die in een hel leeft omdat hij in niet over het Israëlische kernwapenarsenaal zwijgt)

 4. Kijk @VSH, op je dertigste gelovig geworden terwijl de meerderheid van de mensen het geloof lekker het geloof laat als ze opgroeien. Je stond zeker zwak in je eigen schoenen en hebt een soort opperwezen nodig. Voor mij horen nagenoeg alle geloven bij een achterlijke cultuur. Mag ik dat zeggen, ja dat mag ik zeggen. Want vele geloven hebben iets tegen ongelovigen en hebben deze ongelovigen eeuwenlang vervolgd waaronder waarschijnlijk mijn voorouders. En als het niet mag moet ik zeker een eigen geloof oprichten en het in een boekie schrijven, dan mag ik het opeens wel zo zeggen omdat het dan vrijheid van godsdienst is… zucht. Net zoals als ik nu zeg gooi de homo’s van de flat, want dat staat in een oud boekie, zeg ik dat als ongelovige dan is dat plots discriminatie en aanzet tot haat.

  “Meldpunt discriminatie herziet standpunt na kritiek: religieuze homohaat is toch niet oké”. Daar moesten ze eerst even heel hard over nadenken. maar hebben ze mensen veroordeeld daarvoor… nee hoor. Wel als je Minder Minder Minder roept.

  Waarom zouden die ‘Arabische broeders’ hen in de steek laten. Zou dat misschien zijn omdat het gewoon eikels zijn? En waarom zou het westen zich dan wel in die eeuwen durende conflicten storten en dan voornamelijk door geld te storten. Wie zit er te wachten om ze op te vangen terwijl het grootste gedeelte ook gewoon terrorist is. Die wil je niet in je eigen land. Dat hebben die omringende landen goed gezien.

  Zionisme, jodendom, christendom, islam allemaal dingen waar ik nooit mijn leven voor zou opofferen. Het jodendom is ook een discriminerend geloof en in al die geloven zijn de mensen die niet geloven untermenschen. Komt er op neer dat er nooit een oplossing komt. En heeft alles met het geloof te maken want ze willen allemaal die grond rond een specifiek stukje berg.

  Kortom, lekker daarlaten die mensen. Weg met het geloof! Geen cent naar terroristen. Ik laat me ook niet snel verdrijven. Maar oorlog is ook politiek. Ik zou ook de Oekraine hebben verlaten. Anders zie je wel wat er gebeurd zoals Bosnie, Joegoslavie. Allemaal mensen dood en tientallen jaren later vraag je je af of het wel zin heeft gehad dat er mensen hun leven voor die ‘strijd’ hebt gegeven. Gelukkiger zijn de mensen daar in ieder geval niet geworden. Ik zou ook nooit met bommen strijden, dat doen alleen de domme groepen, allemaal kanonnenvoer. Begreep dat de Hamas dat kannonenvoer ook gewoon een vergoeding geeft als ze gewon raken of omkomen (naast de maagden).

  1. Was vroeger fel atheïstisch. Maar om als Nederlander inzicht te krijgen in de Nederlandse cultuur te krijgen, heb ik vanuit historische interesse de bijbel gelezen.

   In het Nieuwe Testament niets over vijandigheid tegen ongelovigen of andersgelovigen tegengekomen. Jezus is tegen elke vorm van geweld, en zegt “juich als je vanwege mijn naam beledigt wordt. Stenen gooien of mensen van een flat afdonderen. Gaat tegen alles waar Jezus voor staat in. Iets met “wie zonder zonde is, werpe de eeste steen. Ook (liefdes-)relaties met niet-Christenen wordt niet veroordeeld.

   Zwak en depressief was ik wel, maar het waren een paar niet te beschrijven wonderen die maakten dat ik ging geloven. Nog steeds op zoek naar een kerk. Vanwege de spiritualiteit (in lithurgie) van de Oosters Orthodoxen neig ik daarna.

   Wat wij als Westen kunnen doen is eisen dat er een fatsoenlijke twee staten oplossing komt. Waarbij veiligheid van Israël gegarandeerd is. Vind de wens van Joden, na millennia vervolging, meer dan legitiem. De oplossing was geweest om na WOII de joden een grote staat hadden gekregen. Waarbij de landen na gelang van percentage van colloberatie delen hadden moeten inleveren. Een land bestaande uit grote happen Duitsland (éénderde?), Nederland, Frankrijk, België en Oostenrijk.

   De Arabieren die Palestijnen niet een toekomst in hun landen gaven zijn gewoon klootzakken. Grootste bron van terrorisme (onze ‘bondgenoot’ Saudi Arabië) voorop.

 5. @VSH, het geloof klinkt nog steeds door en ze proberen nog steeds mijn leven te bepalen. Anders waren de winkels overal in het land allang gewoon op zondag geopend. En daar hou ik al niet van. De ondernemer en mens moet zelf maar bepalen wat ze op zondag doen. Ook gaat er nog steeds een enorme bak subsidie naar scholen met een religie, wat van mij ook mag stoppen. Gewoon allemaal openbare scholen en religie regel je maar in je eigen tijd met eigen geld. Die zuilen cultuur moet maar eens voorbij zijn. Zou ook beter zijn voor de zogenaamde integratie, want nu worden kinderen op school gehersenspoeld en blijven ze maar in hun bubbel. Zeker de Joodse scholen, dat lijken wel bunkers. En wat ze op islamitische scholen leren zal ook niet bijdragen aan gelijkwaardigheid voor man, vrouw, ras, seksuele voorkeur etcetra.

  Ik snap de Joodse gemeenschap zeker, die worden al eeuwen achtervolgt. Maar ja, ik ben anti geloof en zie het Joodse geloof ook gewoon als onzin waarbij mensen worden uitgesloten. Dat islam en jodendom kleine kinderen verminken is ook zoiets, zelfs de internationale kinderombudsman heeft al aangegeven dat dat gewoon kindermishandeling is.

  Waarom zou je het land verdelen onder Joden, omdat ze zielig zijn? Helemaal niet mee eens. En daarbij komt wederom kijken, ze willen dat ene stukje land wat in een oud sprookjesboek staat bijgeschreven en heilig zou zijn. Gaan we zometeen elk geloof een stukje land geven omdat ze zielig zijn? Dat zou wat zijn zeg. Ze kunnen gewoon in NL wonen, behalve natuurlijk als die geloven hier elkaar ook weer naar het leven gaan staan. Misschien moeten we ze een paar aggregaten en pompen geven, kunnen ze een eigen stukje land droogleggen. Joden zouden ook rijk moeten zijn is de algemene gedachte, ze hadden ook gewoon een stuk land kunnen kopen.

  Saoedi Arabieren zijn onze ‘vrienden’ die meteen de meeste terroristen hebben gefinancierd. De hele wereld is krom en veel mensen schijnheilig. Je kan je er wel over opwinden, maar heeft weinig zin. Het leven is net als groen links, je moet het beste voor jezelf kiezen. protesteren tegen hoge lonen, behalve als het je eigen loon betreft (Rosenmoller). Diesels weren en verbieden, behalve als het je eigen oude diesel is (Femke H), Zeggen dat vliegtickets te goedkoop zijn en in het kader van milieuverontreiniging duurder moeten worden omdat je zelf wel weet dat je ze kan betalen en het de arme mensen niet gunt dat die ook op vakantie gaan. Zo draait het in dit leven en daar kun je je maar beter aan aanpassen. Ik vindt ook dat vliegtickets veel duurder moeten zijn, ik wordt moe van die overbevolkte stranden en ik kan best wel 100 – 200 euro meer betalen. Aan de andere kant, zit ik zometeen op het strand met allemaal van die D66 en Groen Links types, moet ik ook niet aan denken.

  1. @ Willem.

   Nog een aantal reacties, want de discussie is zeker dankzij mij off topic geraakt. Moet een beetje rekening met de moderators houden.

   Was als atheïst, of beter anti-theist, ook tegen koopzondagen. Vind het heerlijk als het niet altijd hetzelfde is. Toen ik nog in het centrum woonde, vond ik het zalig om op een herfstige zondagmiddag door het centrum te wandelen. Genieten van rust, mooie gebouwen/ruimtes. En dan het liefst met de – niet al te lekkere – lucht van de suikerfabrieken erbij. Ervaarde ik het al “mijn” mooie stadje. Beetje zoals in “Under the bridge” van de Red Hot Chili Peppers.

   Verder denk ik dat een 24/7 economie de wens is van een ondernemers en niet al te grote groep burgers. Denk dat het niet gezond is, dat ons leven(stempo) op zeer dwingende wijze bepaald wordt door productie/consumptie. Denk dat het geestelijk zeer gezond is dat er een vaste dag is dat we tegelijkertijd sociale gerelateerde activiteiten – zoals familiebezoek , bijkomen van stapavond, in clubverband voetballen – kunnen uitoefenen.

   Denk dat als we als experiment een jaar lang terug gaan naar wat mij betreft de normaliteit van jaren tachtig (inclusief op zaterdagmiddag een sprint trekken om te kopen), veel fantasielozen bij een referendum tegen dwang van het geld, en voor sluitingstijdwet kiezen.
   Fantasielozen die nu met “vind het makkelijk dat de winkels altijd open zijn”, tegen winkeltijdenwet , en dus voor 24/7 economie zijn. Met fantasielozen bedoel ik jou overigens niet. Ben je te intelligent voor.

   Als er niet meer geld naar scholen met levensovertuigenlijke beschouwing gaat dan naar openbare, zie ik het probleem niet. Heb er ook geen moeite mee dat een school voor ‘afwijkende’ vormen als Jenaplan, Dalton of Montessori kiezen.

   Voor scholen kun je verplichte lestof invoeren. En bepalen dat er niets tegen de grondwet in gaat.

   Over besnijdenis. Ben ik ook tegen. Had vroeger in de woestijn absoluut gezondsheidkundige voordelen, maar is nu niet meer nodig. Laat mensen op achtienjarige leeftijd zelf bepalen of een geestelijk verbond met een stoffelijke ingreep bezegeld moet worden. Het is traumatiserend, en het berokkent de beleving van de lichamelijke intimiteit (theologisch gezien een cadeau van de Almachtige) schade. Spreek uit eigen ervaring. In twintiger jaren, vanwege gezondsheidsredenen, ook onder het mes geweest. Veel zintuiglijk gevoel ingeleverd. En dat is kloten.

   Van delen van Europese landen één krachtig Joods staat (met Amerikaanse kernwapens verdedigd) maken, had in 1945 moeten gebeuren. Als boete voor eeuwenoude vervolging met tragisch dieptepunt de Holocaust.
   Maar is koe in de kont kijken. Israël is na worden van een veilig thuisland bezig met het project van het worden van een alles bepalende hegemoon in Midden Oosten.
   Denk dat Zionisten weten dat de Perzen nooit Israël zullen aanvallen (van oudsher prima relaties en betekent totale vernietiging van Perzië), maar ze zien wel dat zolang Iran geen aan het Westen onderworpen vasaal is, het een economische, culturele, toeristische en culturele concurrent kan zijn. Zeker als de Ayatollahs verjaagd zijn.

   De VS gebruikt Israël hiervoor. Het is wederkerig. Israël heeft met AIPAC een zeer krachtige lobby in Washington, en de Amerikanen (plus meelopende Britten en in Nederland vooral VVD’ers en CDA’ers) gebruiken veiligheid Israël als excuus om te onderwerpen.

   De hypocrisie is ongekend. Je mag seculier-dictatoriaal (Saddam voor inval in Koeweit ) of sektarisch-feodaal (Saudi, maar ook beesten in Bahrain) zijn als je je onderwerpt aan ons, maar als je jouw souvereiniteit verdedigd als seculiere democraat (Mossadeq) of theocratie (huidige Iran) dan moet je opgeruimd worden.

   De vernietiging van Jemen door Saudi met actieve steun van de VS en Verenigd Koninkrijk toont wel het failliet van het Westen aan. En dan met name ook van de MSM die er mondjesmaat (met tegenzin?) over bericht.

   Hele mooie vergelijking met die van hoe te leven met de praktijken van GroenLinks. Reed Ineke van Gent ook niet in een halve tank? Op zo’n strand met GroenLinksers en D’66 moet je niet willen liggen. Een uur zweten in huurauto/bus of op fiets voor over om dat niet mee te maken. Dan misschien zelfs nog wel liever aan de rand van het zwembad van een All Inclusive. Beide nachtmerries.

 6. Ja, we dwalen wat af. Iedereen heeft zijn visie en zelfs de meest geleerde mensen komen er niet uit. En als ze dan een oplossing bedenken zal er altijd een heel groot percentage tegenin gaan. Dus zal het nog heel lang duren voor er een oplossing komt. Misschien moet er wel eerst een atoombom vallen voordat men nader tot elkaar komt. Denk dat wij van heel veel politieke trucjes en belangen ook helemaal geen weet hebben. De tijd dat ik me er iets van aantrek of me er maar op enige manier bij betrokken voel is wel voorbij. Van mij mag het naar pagina 12 van de krant want nieuws is het niet meer. Het is erger dat het Nederlands elftal het WK mist, want dat verbroederd NL nog een beetje. Ik kan zeggen dat ik de halve wereld wel over reis en ben gereisd. Ik heb in Afrika echt armoede gezien, ik heb bij mensen in hutjes in krottenwijken gezeten en een biertje gedronken. Kortom, ik heb echte armoede en lijden gezien van mensen die nauwelijks hulp kregen in ziekenhuizen, middeleeuwse toestanden. Die mensen, daar geef ik aan en help ik belangeloos met mijn kennis. Maar niets geef ik aan een stel gekken die geleid worden door blinde woede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *