Dinsdag minder treinen door stakingsactie: VVMC staakt, CNV en FNV rijden

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

In en rondom Groningen rijden dinsdag minder treinen. Vakbond VVMC heeft opgeroepen tot een staking. FNV en CNV hebben die oproep niet gedaan waardoor een gedeelte van de Arriva-treinen wel zal rijden, en een ander gedeelte niet.

De oproep van vakbond VVMC om het werk neer te leggen kwam vrijdagavond. “Wij horen helemaal niets van de vervoersbedrijven, dus we hebben inderdaad opnieuw opgeroepen om te gaan staken”, zegt Wim Eilert van de vakbond. “De oproep betekent dat al onze machinisten die in het Noorden werken dinsdag niet rijden.” Iets meer dan de helft van de machinisten in het Noorden is aangesloten bij de VVMC waardoor de verwachting is dat een flink deel van de treinen richting Leeuwarden, Delfzijl, Roodeschool en Bad Nieuweschans niet zal rijden. “Na de stakingsactie van vorige week hadden we de verwachting wel een uitnodiging te krijgen van de vervoersbedrijven, maar we horen helemaal niets. Daarom zetten we onze actie nu door.”

FNV-leden staken niet
“Wij hebben onze machinisten en stewards in het Noorden niet opgeroepen tot staken”, zegt woordvoerder Ron Sinnige van vakbond FNV. “Wij hebben afgesproken dat we in de onderhandelingen voor de cao’s streekvervoer en multimodaal een estafettevorm hanteren. Dit betekent dat er dinsdag geen bussen rijden in Utrecht, Twente en Arnhem/Nijmegen. In en rondom Groningen gaan wij staken als de estafettestaking het Noorden bereikt, wat betekent dat zowel onze leden die op de bus als de trein werken dan het werk neerleggen.” Sinnige kan niet aangeven wanneer dat zal zijn. “Het boek is tot en met komende dinsdag geschreven. Wat er daarna komt is een hoofdstuk wat nog gemaakt moet worden.”

CNV: “In het Noorden gaan wij gewoon rijden”
Vakbond CNV deelt de mening van de FNV. “Ook onze treinmachinisten gaan niet staken”, zegt Sijtze de Bruine van de vakbond. “Ook wij hanteren de estafettevorm. Dinsdag leggen wij het werk neer in verschillende regio’s, maar het Noorden hoort daar niet bij. Onze treinmachinisten bij Arriva en buschauffeurs bij Qbuzz zullen daarom gewoon aan het werk gaan.” Wanneer er wel gestaakt gaat worden in de noordelijke provincies weet ook De Bruine nog niet. “Dit hangt af van eventuele onderhandelingen met de vervoersbedrijven.” Wel geeft de vakbondsman aan dat er gedurende de eindexamenperiode in het voortgezet onderwijs niet gestaakt gaat worden. “Jongeren moeten dan op de scholen verschijnen voor hun huzarenstukje. Wij gaan er voor zorgen dat het openbaar vervoer in die periode gewoon rijdt.”

“Druk op de ketel houden”
Treinmachinisten in het Noorden vallen onder de cao multimodaal. De machinisten en stewards willen een salaris dat gelijk is aan dat wat hun collega’s van de NS verdienen. Voor machinisten betekent dit dat zij er tien procent bij willen hebben en stewards drie procent. “Duidelijk is dat we niet voor Jan met de korte achternaam staken”, zegt Ron Sinnige van FNV. “Vorige week hebben we twee dagen het werk neergelegd. We zullen de druk nu ook op de ketel houden want feit is dat er aan de onderhandelingstafel ontzettend veel moet gebeuren om tot een akkoord te komen.”

Arriva
“Wij zijn ontzettend teleurgesteld in de oproep om opnieuw te gaan staken”, zegt Roos Zevenboom van vervoersbedrijf Arriva. “We hebben een heel mooi loonbod liggen waarin we een salarisverhoging bieden van 2,5 procent voor al onze werknemers, en zes procent voor onze machinisten. Daarnaast bieden we nog eens een extra loonsverhoging voor de machinisten, zestig euro in 2018, 120 voor 2019 en 180 euro in 2020 bruto per maand erbij. Dit is ook exact zoals de bonden zelf gezamenlijk hebben voorgesteld. Daarnaast bieden we werkdrukverlaging voor oudere werknemers. Onze deur om te onderhandelen staat wagenwijd open, en wij vinden het met deze staking erg jammer dat het opnieuw over de rug van de reizigers gaat.”

“Welkom bij welke onderhandelingen?”
“Wij merken niet dat de onderhandelingsdeur open staat”, zegt Eilert in een reactie op wat Arriva zegt. “Wij hebben geen uitnodiging gekregen om aan tafel te komen. Daarnaast klopt het verhaal van de 2,5 procent salarisverhoging ook niet. Per 1 januari wil men de salarissen met twee procent verhogen en in oktober nog eens met een half procent. Dit is een wezenlijk ander voorstel dan Arriva presenteert.”

Onderstaand een overzicht in welke regio’s/concessies dinsdag gestaakt wordt, en in welke regio’s gewoon gereden wordt

Wat rijdt er niet? *
– Arriva, trein, VVMC-machinisten rijden niet, FNV en CNV-machinisten rijden wel
– Keolis, trein, VVMC-machinisten rijden niet, FNV en CNV-machinisten rijden wel
– Hermes, bus, regio Arnhem-Nijmegen inclusief stadsdiensten (onder de merknaam Breng)
– Keolis, bus, regio Twente en oostelijk deel van Salland
– U-OV, bus, regio en stadsdienst Utrecht

Wat rijdt er wel? *
– Arriva, bus, alle regio’s inclusief Waddeneilanden, internationale buslijnen en waterbus Zuid-Holland
– Arriva, trein, VVMC-machinisten staken, FNV en CNV-leden rijden wel
– Connexxion, bus, alle regio’s
– Connexxion, trein, Valleilijn Amersfoort-Ede Wageningen
– Flixbus
– GVB, stadsvervoer Amsterdam
– Hermes, trein, Arnhem-Doetinchem (onder de merknaam Breng)
– HTM, stadsvervoer Den Haag
– Keolis, bus, regio Almere
– Keolis, trein, VVMC-machinisten staken, FNV en CNV-leden rijden wel
– NS treinen
– NS International
– RET, stadsvervoer Rotterdam
– Syntus, bus, regio’s Midden-Overijssel, Veluwe, provincie Utrecht (onder de naam Keolis)
– Qbuzz, bus, alle regio’s
– Overige vervoerders: Levelink, Rederij Doeksen, Riveer, Teso, Wagenbus, Wagenborg en Zaanferry

* wijzigingen voorbehouden