29 procent jongvolwassenen verslaafd aan sociale media

Het aantal jongvolwassenen dat zegt verslaafd te zijn aan sociale media neemt alarmerende vormen aan. Dat zegt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), dat zich baseert op cijfers van het CBS. Bijna 30 procent van de jongeren tussen 18 en 25 jaar voelt zich verslaafd aan sociale media.

Daarnaast geeft 35% aan dat hun studie eronder lijdt, en veertig procent zegt dat het eindeloos scrollen op sociale media negatieve effecten heeft op hun nachtrust. Jongvolwassenen brengen de meeste tijd online door. Één op de tien jongeren was in 2017 tussen vijf en tien uur per dag kwijt aan sociale media.

ISO voorzitter Rhea van der Dong is geschrokken van de cijfers, en roept de overheid op actie te ondernemen: “Bij andere verslavende zaken, zoals drugs en alcohol, leren we jongeren om daarmee om te gaan. De cijfers van het CBS laten zien dat het tijd is dat we dit ook bij sociale media gaan doen.” 

Deel dit artikel:

  1. Keuzes maken heeft men deze jong verslaafden klaarblijkelijk nooit bijgebracht. En de studentenvakbond maar roepen dat de studiedruk te hoog mede ingegeven doordat de basisbeurs verdwenen is, waardoor er stress bij de studenten zou ontstaan. Ik ben benieuwd wat het aandeel van de aangehaalde verslaving is. Zouden zij, welke gaan studeren aan de RUG of een vervolgstudie aan de Hanzehogedroomfabriek beginnen, niet eerst eens goed bij zichzelf te rade moeten gaan, of dit een eigen keuze of een door de ouders en omgeving gestuurde keuze is? En natuurlijk de vraag of studeren of doorleren niet te hoog gegrepen is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *