29 procent jongvolwassenen verslaafd aan sociale media

Het aantal jongvolwassenen dat zegt verslaafd te zijn aan sociale media neemt alarmerende vormen aan. Dat zegt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), dat zich baseert op cijfers van het CBS. Bijna 30 procent van de jongeren tussen 18 en 25 jaar voelt zich verslaafd aan sociale media.

Daarnaast geeft 35% aan dat hun studie eronder lijdt, en veertig procent zegt dat het eindeloos scrollen op sociale media negatieve effecten heeft op hun nachtrust. Jongvolwassenen brengen de meeste tijd online door. Één op de tien jongeren was in 2017 tussen vijf en tien uur per dag kwijt aan sociale media.

ISO voorzitter Rhea van der Dong is geschrokken van de cijfers, en roept de overheid op actie te ondernemen: “Bij andere verslavende zaken, zoals drugs en alcohol, leren we jongeren om daarmee om te gaan. De cijfers van het CBS laten zien dat het tijd is dat we dit ook bij sociale media gaan doen.”