Opnieuw campagne tegen kindermishandeling

nieuws
Bron foto: Elin Stil

De gemeente Groningen herhaalt deze week, samen met Veilig Thuis, de campagne tegen kindermishandeling en verwaarlozing.

De campagne vertelt inwoners wat ze kunnen doen als ze een vermoeden hebben van kindermishandeling in hun omgeving. Er zijn posters en theezakjes met informatie en er komen spotjes op OOG TV met bekende Groningers.

Kindermishandeling komt veel vaker voor dan dat het gemeld wordt. Daarom moeten mensen bij een vermoeden daarvan meteen advies vragen bij Veilig Thuis, in gesprek gaan met de ouders en er proberen te zijn voor het kind. Melden kan ook ook anoniem. De eerste campagne van eind vorig jaar heeft geleid tot een grotere bekendheid van Veilig Huis.

Deel dit artikel:

 1. Er zou meer kinderen in Nederland worden mishandeld, met in definitie vage, ruime grenzen, dan dat er in aantal gemeld wordt, wat níét wil zeggen dat de meldingen reëel zijn of diagnostisch worden onderzocht, zodat 97% ‘false positives’ betreffen, waarbij dit nogal eens traumatisch werken in de ten onrechte gemelde gezinnen.
  Er wordt zo zelden werkelijke mishandeling ontdekt, maar ondertussen ontstaat er dus veel schade in gezinnen waar mishandeling niet aanwezigheid.
  Het is dus de vraag of melden wel effectief is.
  In aantal wordt er dus meer schade toegebracht dan mishandeling ontdekt ter voorkoming van verdere schade.
  Jeugdzorg is geen gezondheidszorg met deskundigheid en hoge medische beroepscode.
  Wetenschappers zoals arts Ursula Gresser, 2015, of Joseph Doyle, 2007, hebben bewezen dat jeugdbescherming vaker schadelijk is dan probleemoplossend. Waarom geen diagnostiekere ingang tot ‘jeugdzorg’?
  Met deze mooipraterij om melden te verkopen lijkt het erop dat er aan werkgelegenheidsbescherming wordt gewerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *