‘Moi’ als kunstwerk op Stationsplein

Een kunstwerk dat bestaat uit de begroeting ‘moi’. Het is één van de resultaten van de praktische eindexamenopdracht voor VMBO-leerlingen met Handvaardigheid in hun pakket. “Dit zou op het Stationsplein moeten staan”.

“De opdracht dit jaar was om een kunstwerk te ontwerpen voor een stad of een kunstwerk dat de stad verbeeldt”, vertelt docente Sibrich Veenland van het CSG Wessel Gansfort. Landelijk hebben honderden leerlingen zich over de opdracht gebogen, waarvan zo’n vijftien op het Wessel zitten. “Ik vind het een erg leuke opdracht omdat je er verschillende kanten mee op kunt en verschillende technieken kunt laten zien.”

“Ik heb gekozen voor de stad Groningen”, zegt Pim van Baren. “Mijn kunstwerk bestaat uit de begroeting ‘moi’ gemaakt in witte letters op een zwarte ondergrond, met op de ondergrond allerlei Groningse gezegden en spreuken. In mijn beleving zie ik dit kunstwerk op het plein voor het Hoofdstation staan. Een beetje vergelijkbaar met I Love Amsterdam zoals dit in de hoofdstad staat.”

Liza Maclean is één van de andere eindexamenkandidaten. “Ik heb voor New York gekozen. New York is mijn lievelingsstad maar ik vind dat het allemaal wel wat groener mag zijn. Daarom heb ik een soort van boomflat ontworpen die dat groen in de straten van de metropool brengt.”

Veenland is trots op haar leerlingen. “Het zijn hele mooie kunstwerken geworden. Of het ook voldoendes zijn? Afgelopen week heb ik samen met een collega punten gegeven. Afhankelijk van de eindterm zal blijken welke cijfers het op gaat leveren.