“Mensen met technische beroepen zijn ontzettend hard nodig”

Leerlingen die voor een technische opleiding kiezen krijgen onvoldoende waardering terwijl er een groot tekort is aan vakmensen in deze sector. Deze uitspraak van onderwijsdeskundigen wordt gedeeld door het Leon van Gelder in de stad.

Op de school werd donderdag een techniekdag gehouden. “We zien dat mensen in deze sector ontzettend hard nodig zijn”, zegt Gerben Stallinga van de school. “Maar we zien ook dat er bij veel mensen een kortzichtig beeld heerst. Techniek wordt te vaak geassocieerd met de elektricien, terwijl het zo veel meer is. Door allerlei workshops aan te bieden willen we laten zien dat het heel breed is, en dat je er ook succesvol in kunt worden.”

Van een workshop virtual reality-bril tot het maken van een grafisch ontwerp en deze afdrukken op een 3D-printer. Het aanbod is groot. “Tot enkele uren geleden had ik niet zoveel met techniek”, vertelt een leerling. “Maar door deze workshops word ik wel geënthousiasmeerd. Zo zie ik ineens mogelijkheden om bijvoorbeeld een opleiding te volgen op virtual reality-gebied.”